Un sistem de detectare a materialelor radioactive și nucleare a fost inaugurat miercuri pe Aeroportul Otopeni, acesta fiind unul dintre cele aproximativ 60 de astfel de aparae existente în România, după ce SUA le-a oferit în cadrul unei investiții de 20 de milioane de dolari, din 2008 până în prezent. „RPM”-urile, monitoare portal pentru radiații, sunt fie fixe, fie mobile (furgonete) și sunt instalate la mai multe puncte de trecere a frontierei din România, a explicat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA la București, prezent astăzi la Otopeni.
Până acum, astfel de dispozitive existau în România doar la punctele rutiere de trecere a frontierei, ele fiind capabile să detecteze materialele radiocative din bagaje sau autovehicule, conform Mediafax.
Această investiție face parte din Programul de Detectare și Descurajare a Contrabandei Nucleare, al Guvernului SUA, a explicat vicepremierul Gabriel Oprea. Ministrul Afacerilor Interne a mai explicat că noul aparat este important pentru că pe Otopeni este principalul punct de intrare al mărfurilor venite pe cale aeriană în România.
Oprea a explicat că, în total, în România există 60 de dispozitive fixe și 100 mobile pentru detectarea materialelor radioactive și că peste 300 de polițiști de frontieră au fost instruiți să le folosească. Departamentul pentru Energie al SUA a oferit României și 6 autovehicule dotate cu astfel de dispozitive, a mai spus Oprea.
„Proliferarea și traficul ilegal de materiale nucleare și radiologice este un pericol pentru securitatea tuturor națiunilor. În cadrul acestei strategii, le asigurăm aliaților noștri echipamente moderne de detecție și instruire pentru a le consolida capacitățile de descurajare, detectare și interdicție a traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice”, a declarat Butcher.
Oficialul SUA a mai precizat că în 2016 astfel de aparate fixe și mobile vor fi instalate în continuare, pe frontierele românești cu Ucraina, Moldova și Bulgaria.
„Combaterea cu și mai mare eficiență a traficului cu materiale radioactive și nucleare este un nou pas pe care România îl face în sensul întăririi securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, atât în beneficiul propriilor cetățeni cât și al celor europeni. Astăzi România asigură frontiera de est a Uniunii Europene și face acest lucru cu profesionalism, devotament și beneficiind de o tehnică de vârf.Tocmai de aceea am credința că în cel mai scurt timp vom face primul pas pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene. Suntem pregătiți pentru asta și dovedim acest lucru în fiecare zi”, a spus vicepremierul Gabriel Oprea.