România are acum 5.300.000 de pensionari. Cei mai mulți vârstnici care au ieșit din câmpul muncii sunt în Capitală și în județul Prahova.
În profil teritorial, modificările sunt lente, extremele se păstrează, raportul cel mai mare, de 18 pensionari la 10 salariați, se înregistrează în Giurgiu, iar cel mai mic raport, de 5-6 pensionari la 10 salariați, este în București, arată Andreea Cambir, director în cadrul INS, potrivit TVR.
Economiștii atrag atenția că raportul de unu la unu între angajați și pensionari nu rezolvă deficitul fondului de pensii. Bugetul asigurărilor sociale de stat cheltuiește cu 37 la sută mai mult decât adună din contribuția angajatorilor și a angajaților.
Problema noastra cea mai mare nu este ca avem un număr mare de pensionari; problema noastră este gradul de ocupare. Acesta a crescut și șomajul a scăzut și din această cauză raportul s-a modificat, explică Adrian Marius Dobre, secretar de stat în Ministerul Muncii.
La capitolul pensii, românii sunt mult în urma celorlalți europeni.
Cel mai mult câștigă pensionarii din București, Hunedoara și Brașov, iar cei mai puțini bani îi primesc pensionarii din Giurgiu – în medie, puțin peste 700 de lei lunar.