Mai mulți angajați ai Primăriei Capitalei sunt audiați de Poliție, pentru a furniza eventuale informații în ancheta privind accesarea ilegală a semafoarelor.
„Toate imaginile pe care le-am surprins pe camerele de vederi au fost predate organului de urmărire penală, acesta în continuare încercând să indentifice persoanele care au accesat în mod neautorizat aceste casete de la semafoare.(…) Eu, până la acest moment, ca urmare a ingerințelor transmise de procurori, nu am vizionat aceste casete,” a declarat pentru Mediafax, Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei.
„Este clar că persoana care a intervenit neautorizat la acele casete este o persoană care a lucrat cu acest tip de activități. Pot să vă spun că, înainte de acest incident și după, am evaluat toate persoanele din cadrul direcțiilor de specialitate ale Primăriei Municipiului București, rezultatul fiind negativ. Deci, vorbim de o persoană care a fost în sistem, iar acum este în afara lui,” crede Bădulescu.
Potrivit acestuia, este exclusă presupunerea ca semafoarele să fi fost accesate de către hakeri: „Intervenția nu a fost una electronică, ci o intervenție mecanică de pe spațiul public. Acele căsuțe ale semaforului au fost deschise. Acestea au anumit tip de cheie și un anumit tip de poziție de extragere al capacului de protecție, deci nu e pur și simplu un capac care să apere de ploaie și de vânt”.
Duminică, la Primăria Capitalei, a avut loc o ședință de urgență, în cadrul căreia s-a stabilit intensificarea supravegherii semafoarelor.
„S-au discutat măsurile pe care le-am luat la nivelul PMB de supraveghere a acestor unități de comandă pentru semafoare, activități care vor fi implementate de Poliția Locală București. La acest moment, mai mulți angajați ai PMB sunt la dispoziția organelor de urmărie penală furnizând informații pe care aceștia le solicită,” spune Bădulescu.
Sâmbătă seară, Primăria Capitalei a anunțat că sistemul de semaforizare din București a fost accesat ilegal și a depus o plângere penală. Se pare că în sistem au fost introduse alte diagrame ce stabilesc timpii pentru culorile roșu și verde ale semafoarelor.
„Reprezentanții Companiei Municipale Management Trafic București S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astăzi o plângere penală, după ce ieri și astăzi (28 și 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potențiale consecințe deosebit de grave. Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conțin automatele de dirijare dintr-o intersecție (deși acestea au sisteme de siguranță) și au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roșu și verde ale semafoarelor și trecerilor de pietoni). Dacă echipele de intervenție ale Companiei Municipale Management Trafic București S.A. nu interveneau cu promptitudine există un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afișa culoarea verde din toate direcțiile),” informează Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.
După prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din fața Policlinicii Titan, din 28 decembrie, situația a fost remediată rapid. După ce sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, a fostexclusă varianta unei erori.
„Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în același loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roșu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent. Menționăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoștințele și echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare și să modifice diagramele. În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere și în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente”, anunța municipalitatea.
foto: Primăria Capitalei