Prima pagină » Știri » Sistemul informatic de emitere a actelor de stare civilă va costa circa 27 de milioane de euro. Când va fi funcțional

Sistemul informatic de emitere a actelor de stare civilă va costa circa 27 de milioane de euro. Când va fi funcțional

Sistemul informatic de emitere a actelor de stare civilă va costa circa 27 de milioane de euro. Când va fi funcțional
Valoarea contractului de implementare a sistemului informatic de emitere a actelor de stare civilă se ridică la peste 27 de milioane de euro, potrivit anunțului publicat de Ministerul pentru Societatea Informatică (MSI) în SEAP.

Valoarea contractului de implementare a sistemului informatic de emitere a actelor de stare civilă se ridică la peste 27 de milioane de euro, potrivit anunțului de intenție publicat de Ministerul pentru Societatea Informatică (MSI) în SEAP.

Platforma ar urma să fie funcțională la finele anului viitor, potrivit declarațiilor făcute de Dan Nica, ministrul de resort, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV și pe voyo.ro.

Valoarea contractului de implementare a Sistemului Informatic Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civilă – SIIEASC este de 122,2 milioane de lei, echivalentul a circa 27,4 milioane de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.

Contractul vizează „implementarea unui sistem informatic complex multi-modular pentru informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emiterea/eliberarea documentelor de stare civilă precum și implementarea suportului informatic necesar precum și managementul proiectului, activități de informare și publicitate”, se arată în anunțul de intenție.

Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informațională, a explicat la începutul lunii iunie că noua bază de date va face posibil ca certificatele de naștere, spre exemplu, să poată fi eliberate la spital.

„Vom avea sistemul național de eliberare a certificatelor de stare civilă. Deci certificatul de naștere se eliberează la orice spital din România, la orice primărie. Ești părinte, te bucuri că ți-ai născut copilul, ai uitat de partea de birocrație. Te duci la spital cu cartea de identitate, toate actele – certificate de naștere, de căsătorie – se află într-o bază centrale de date”, a arătat ministrul, la emisiunea „După 20 de ani”.

Potrivit acestuia, funcționarii din primării vor avea parolă la un sistem securizat de acces care permite, în momentul în care cetățenii ajung la ei cu diverse probleme, să le găsească imediat certificatele de naștere, de căsătorie.

„Nu mai multiplici la xerox, nu mai umbli cu certificatul ăla, că trebuia să te duci cu originalul: S-a terminat”, a arătat ministrul.

Programul presupune scanarea tuturor actelor de stare civilă din România, din ultimii 100 de ani.

Citește și