Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, într-o conferință de presă, la Bistrița, că în țările UE lucrează 21.000 de medici care au început să plece din România din 1990, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Dintre aceștia, 14.100 de medici au plecat de la 1 ianuarie 2007. În Franța, sunt 4.300 de medici români care reprezintă 60 la sută din totalul medicilor străini care lucrează în această țară, în Marea Britanie sunt circa 4.000 de medici români, pe locul doi după medicii indieni, în Belgia sunt 2.600 de medici români, iar în ultimii trei ani, după o politică agresivă din partea Germaniei, sunt 3.100 de medici în această țară, urcând de pe locul șapte pe locul trei într-un top al medicilor străini care lucrează aici”, a spus președintele CMR.
Vasile Astărăstoae a adăugat că o evaluare pe termen scurt arată că peste patru ani, din cauza îmbătrânirii populației și inversării piramidei vârstelor, numărul de afecțiuni cronice va depăși numărul afecțiunilor acute.
„O evaluare care s-a făcut arată că, în țările puternic dezvoltate economic, 50 la sută din posturile de medici vor fi vacante. Producția universităților de medicină din aceste țări poate să acopere 11 la sută, deci rămân aproape 40 la sută din posturi vacante, asta echivalează cu 150.000 de posturi de medici vacante în toate aceste țări. Unitățile medicale vor veni și vor lua medicii din România fiindcă e o țară membră UE, iar formalitățile de angajare sunt mai simple, iar școala medicală românească e în continuare cunoscută și recunoscută”, a explicat președintele CMR.
În aceste condiții, a spus Vasile Astărăstoae, România riscă să rămână fără medici după ce a cheltuit bani mulți să îi pregătească.
„Noi am cheltuit pentru toți medicii care au plecat 3,5 miliarde de euro numai pentru educație, liceu, facultate, rezidențiat. Nu punem în calcul faptul că sistemul a rămas deficitar și nu am primit din partea țărilor care și-au rezolvat problema de sănătate nici măcar un euro înapoi. Obediența celor care ne-au guvernat și ne guvernează se manifestă față de Bruxelles, cum era înainte față de Moscova, prin aceea că niciunul nu a solicitat acest lucru”, a spus Vasile Astărăstoae.
El a declarat însă că problema a fost luată în discuție de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, care a ajuns la concluzia că trebuie să existe „un mecanism de compensare”.
„Nu spune nimeni că țara care a luat un medic trebuie să îi plătească cheltuielile, dar există alte mecanisme care să ne ajute să supraviețuim. UE poate finanța proiecte și programe pe domeniul sănătății care, până acum, nu erau considerate programe structurale. Trebuie să existe la nivel european un tratament preferențial și sume mai mari acordate țărilor care exportă medici. Dacă atunci când pleacă un fotbalist clubul câștigă milioane, un spital, când îi pleacă medicul, pierde, nu câștigă nimic, deși celălalt (care îl angajează – n.r.) își rezolvă problema”, a spus Vasile Astărăstoae.
Președintele CMR a adăugat că mai este nevoie de programe de instruire și de transfer de cunoștințe și tehnologii.
Potrivit sursei citate, în 2011, în spitalele românești lucrau 21.400 de medici, însă la 1 noiembrie 2013 mai lucrau doar 14.100 de medici.
„Unii s-au pensionat, alții au murit, dar majoritatea au plecat să lucreze în străinătate”, a mai spus Astărăstoae.