Prima pagină » Știri » Site-ul Coaliției conduse de Alexandru Cumpănașu e copiat după site-ul SRI. IT-ist: Mi-a fost indicat clar site-ul Serviciului Român de Informații

Site-ul Coaliției conduse de Alexandru Cumpănașu e copiat după site-ul SRI. IT-ist: Mi-a fost indicat clar site-ul Serviciului Român de Informații

Site-ul Coaliției conduse de Alexandru Cumpănașu e copiat după site-ul SRI. IT-ist: Mi-a fost indicat clar site-ul Serviciului Român de Informații
Site-ul Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, for condus de Alexandru Cumpănașu, este suspendat, după un material publicat de Pressone cu privire la faptul că acesta era copiat după cel al SRI. IT-istul responsabil spune că a primit indicații de la Liviu Beșleagă, vicepreședinte CNMR.

Publicația pressone.ro a scris, zilele trecute, că site-ul oficial al Coaliției pentru Modernizarea României (www.cnmr.ro) a fost realizat prin copierea site-ului Serviciului Român de Informații (SRI), multe bucăți din conținutul acestuia fiind pur și simplu clonate în site-ul CNMR.

Mai mult, autorii site-ului CNMR au copiat atât sursa HTML, cât și sursa CSS, adică limbajul care definește aspectul vizual al elementelor. Pe site-ul CNMR au fost preluate cu totul părți din site-ul SRI, inclusiv o fotografie cu Eduard Hellvig, șeful SRI, care depunea o coroană de flori de Ziua Luptătorului Antitero.

Site-ul CNMR este momentan suspendat, dar potrivit aceleiași publicații el a fost conceput de firma D>Soft din Iași, care a realizat două site-uri care au copiat conținut propagandistic pro Kremlin de pe Sputnik și l-au distribuit în România.

Potrivit informațiilor de pe pagina firmei D>Soft, aceasta pune la dispoziție servicii de grafica și design site-uri. Contactat de Mediafax, David Burcovschi, patronal firmei din Iași, susține ca a folosit un cod open source.

„Este mai mult sau mai puțin o confuzie. În momentul în care ei nu aveau acea licențiere MIT, atunci chiar nu se putea folosi orice element de design, până și culoarea. Dar din moment ce ei nu aveau acea licențiere MIT care să interzică asta, nu este nimic rău că am luat o culoare, o iconiță care mi-a plăcut. Ei la rândul lor au folosit iconițe font Elstrom, care sunt folosite de toată lumea pe net. Pe lângă asta sunt o grămadă de site-uri care arată la fel, se vând teme pe internet care sunt cumpărate de firme și refolosite la mai multe site-uri și nimeni nu se plânge de absolut nimic pe chestia asta. Pe lânga asta, site-ul nu este în totalitate similar, adică un procent de 48% care seamănă – doar prima parte a primei pagini de sus, restul elementelor sunt diferite”, a spus David Burcovschi.

Realizarea site-ului CNMR a fost făcută, în urmă cu circa 3 ani, la comanda lui Liviu Beșleagă, vicepreședinte al forului condus de Cumpănașu, spune Burcovschi, iar Beșleagă, este cel care a și a indicat ca model site-ul SRI.

„Vreau să vă spun sincer, mie omul (n. r. Liviu Beșleagă) mi-a zis clar când am vorbit că vrea să iau elementul ăsta de pe site de la SRI, de pe prima pagină, i-au plăcut acele pătrățele, na ce să îi faci. Când vine un client la mine și spune vreau un site și mi-ar plăcea să iau de aici elementul ăsta, efectul ăsta. Am știut, dar nu am știut că o să iasă așa scandal după trei ani.”, a explicat David Burcovschi, pentru Mediafax.

La scurt timp după apariția materialului cu privire la copierea site-ului, Alexandru Cumpănașu a decis să îl dea afară pe Liviu Beșleagă.

„Există similitudini dar asta se datorează unui coleg de-al nostru care s-a ocupat de online, pe care nu pot să-l acuz de rea-voință dar pentru că a procedat așa l-am și dat afară de două zile. Nu am știut de aceste semnalări, pur și simplu l-am rugat pe programator și el, că de asta avem vicepreședinți pe domenii, să se ocupe de site și ei s-au ocupat de nu au mai putut. Au făcut site-ul din câte înțeleg din presă, pentru că nu am sesizat asta, dacă erau niște semnalări..am decis, unu, să dea jos site-ul și să facă alt design până săptămâna viitoare și doi, colegul nostru să fie dat afară”, a spus Alexandru Cumpănașu, pentru Mediafax.

„Site-ul este offline pentru că pur și simplu după ce mi s-au semnalat lucrurile astea era normal să îl schimb pentru că știam aceste detalii, nu m-a informat nimeni că există nu știu ce asemănări de programare, că dacă există asemănări vizuale asta nu este o proprietate intelectuală a nimănui, dacă cineva se inspiră asta este dar înțeleg că erau și anumite lucruri care țineau mai degrabă de conținut, de modulul în care apărea conținutul. Am zis hai să nu mai, ce înseamnă treaba asta, noi avem altă misiune și atunci l-am dat jos și facem un alt design. Colegul care se ocupă de online l-am scos din CNMR.

Nici măcar nu i-am cerut explicații, pur și simplu în momentul în care am aflat i-am comunicat că este inacceptabil așa ceva, nu numai lui, tuturor colegilor noștri, adică în Consiliul de coordonare al nostru am comunicat că este inacceptabil așa ceva și că am decis să își vadă de treabă, să nu se mai ocupe, să nu mai fie vicepreședinte pe online (…) El se ocupa de online și atunci programatorul respectiv lucra pentru el, dar acum respectivul programator este în CNMR , l-am întrebat pe programator de ce a făcut așa, a spus că la momentul respectiv a fost o discuție între el și Liviu Beșleagă și a primit niște indicații în sensul ăsta , că i s-a părut lui că arată ok site-ul ăla și i-am spus că nu este acceptabil așa ceva. L-am rugat să dea jos site-ul, să-l reprogrameze și să îmi arate designul înainte de a-l urca”, mai spune Cumpănașu, pentru Mediafax.

Președintele CNMR a ajuns în atenția opiniei publice după cazul crimelor de la Caracal, fiind unchiul Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani care a reușit să sune de 3 ori la 112 să își anunțe propria răpire. Copila nu a mai putut fi salvată deoarece autoritățile au intervenit în casa criminalului abia după 19 ore de la apelurile la 112.

Alexandru Cumpănașu a acuzat instituțiile statului și a făcut mai multe petiții la Parchetul General, MAI, Avocatul Poporului, DIICOT acuzând că există o întreagă rețea de trafic de persoane în zona Caracal, iar aceasta are protecția polițiștilor, magistraților și politicienilor.

Despre Liviu Beșleagă, în septembrie 2018, site-ul recorder.ro a scris că se află în spatele unor platforme care au rolul de a prelua și multiplica temele propagandei rusești. Pentru unul dintre site-uri, usd24.ro, în 2017 Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a alocat peste 20.000 de euro.

Liviu Beșleagă a precizat acum, pentru Mediafax, că lucrează la un raport detaliat care va lămuri toate aspectele.

„Se lucrează la un raport detaliat care va elucida acest aspect în clar. Estimez un grad de similitudine pe linie de aspect sub 23%”, a spus Beșleagă, despre site-ul cnmr.ro, pentru Mediafax.

După ce a fost exclus din CNMR, Beșleagă a fost numit, pe 12 august, președinte al Comitetul Național al Românilor Republicani Americani, filiala din România.

Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) reprezintă un cumul de ONG-uri care au ca obiectiv principal accelerarea procesului de absorbție a fondurilor structurale în perioada 2014-2020.

Contactat de Mediafax, Serviciul Român de Informații nu a avut o poziție publică. Într-un răspuns anterior pentru Pressone, SRI a menționat că va analiza situația, în condițiile în care nu a existat un acord cu proprietarul site-ului cnmr.ro.