Cei doi srilankezi au fost angajați în mod legal prin intermediul unei agenții de recrutare la o brutărie din Ditrău, scrie Euronews.
Cei 5.000 de locuitori din Ditrău spun că imigranții vor pune în pericol sănătatea comunității și tradițiile culturale!
„Să presupunem că alți patroni angajează… să zicem, șase străini în satul nostru. După doi ani, cei șase vor aduce familiile și ne vom găsi înconjurați de oameni de culoare”, a declarat o femeie.
În ciuda situație tensionate, Bende Sandor, deputat UDMR, a susținut că în cadrul adunării sătenilor, nu a observat „tendințe xenofobe”.
„Proprietarul brutăriei plătește mai puțini bani tuturor lucrătorilor. Toți muncesc prea mult, uneori muncesc 24 de ore pe zi”, a declarat un locuitor al satului, citat de presa locală.
Consiliul Național pentru Combaterea Discrimitării s-a autosesizat în cazul Ditrău, după ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajații din Sri Lanka de pe linia de producție și că le va schimba locul de muncă.
Ambasada Sri Lanka la București i-a contactat pe reprezentanții brutăriei pentru a verifica în ce condiții trăiesc muncitorii de culoare și pentru a le oferi asistență consulară.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a cerut verificări la brutărie. „Mă surprinde atitudinea comunității locale referitor la faptul că doi oameni vor să lucreze aici”, a declarat oficialul.
Zeci de mii de români au părăsit țara în anii recenți pentru a găsi de muncă, mai ales în vestul Europei.
Fabrica a anunțat că nu va ceda presiunii locale și nici nu îi va concedia pe angajații din Sri Lanka. Totodată, furia comunității i-ar putea obliga pe angajații străini să se mute.