Situația restricțiilor în lume pe fondul valului Omicron: Marea Britanie și Danemarca revin la telemuncă. În SUA, Senatul a votat împotriva vaccinării obligatorii impuse de Joe Biden
Marea Britanie și Danemarca au anunțat noi restricții pe fondul valului Omicron care abia începe. Astfel, telemunca revine la ordinea zilei pentru angajații care pot lucra de la distanță. Între timp, peste ocean, în SUA, Senatul a votat împotriva vaccinării impuse de președintele Joe Biden, însă administrațiile locale, ca cea de la New York, impun deja obligativitatea vaccinării pentru sectorul privat.
Restricțiile din Europa
Premierul britanic, Boris Johnson, a anunţat miercuri o înăsprire a restricţiilor pentru a opri răspândirea variantei Omicron în Marea Birtanie. Printre măsurile anunțate este revenirea, începând de luni, la telemuncă şi introducerea paşaportului de vaccinare pentru adunări mari în cluburi sau baruri, scrie Sky News.
De asemenea, obligativitatea purtării măștii în spații publice închise, în teatre și cinema-uri va fi extinsă de vineri. O altă schimbare este testarea zilnică a contacților cazurilor pozitive de Omicron, în loc de izolarea lor directă.
De asemenea, tot miercuri, premierul danez Mette Frederiksen a anunţat o serie de măsuri pentru a ţine sub control noul val de COVID-19 din ţară cum ar fi: închiderea şcolilor, limitarea vieţii de noapte, telemunca obligatorie, scrie Reuters.
Din 10 decembrie, barurile şi restaurantele din Danemarca, unde măştile sunt din nou obligatorii, vor trebui să se închidă la miezul nopţii. De asemenea, va fi interzisă vânzarea alcoolului după această oră.
Reintroducerea restricțiilor vine după o pauză de două luni. Mai întâi a revenit obligativitatea permisului sanitar pentru acces în anumite locuri și magazine non-esențiale, iar purtarea măștii în spații publice a redevenit obligatorie din noiembrie.
Republicanii din SUA nu vor vaccinare obligatorie
Senatul american a votat, miercuri, împotriva vaccinării impuse de președintele Joe Biden, scrie CNN. Inițiativa aparține taberei republicane, însă poate fi anulată de Biden printr-un veto prezidenţial.
Mai exact, toţi senatorii republicani, cărora li s-au alăturat doi democraţi din state conservatoare, au votat în favoarea unui proiect legislativ care vizează decretul anunţat de preşedintele SUA în septembrie, prin care impune ca angajaţii companiilor cu peste 100 de persoane să fie vaccinaţi împotriva COVID-19.
„Absurda obligaţie de vaccinare impusă de preşedintele Biden este un abuz de putere”, a declarat joi liderul republican al Senatului, Mitch McConnell.
Republicanii spun că sunt în favoarea vaccinului, dar împotriva obligativităţii acestuia.
Însă, proiectul lor legislativ are puţine şansă de reuşită fiindcă trebuie validat și de Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, înainte de a ajunge la promulgare la Casa Albă.
Între timp, mai multe orașe americane au decis să impună de la nivel administrativ local vaccinarea împotriva coronavirusului. Spre exemplu, în New York, toți angajații din sectorul privat vor trebui să se vaccineze.