România a înregistrat, în 2011, un focar de infecție HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile, numărul celor diagnosticați crescând de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 în 2011, rezultă din Raportul anual privind situația drogurilor prezentat joi de Agenția Națională Antidrog.
Raportul anual atrage atenția asupra faptului că anul trecut a fost semnalată apariția unui focar de infecție HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România.
„Conform datelor furnizate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA, numărul consumatorilor de droguri injectabile nou diagnosticați cu HIV a crescut în România, de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 cazuri în 2011. Această situație poate provoca o problemă de sănătate publică, deoarece este posibilă extinderea infecției cu HIV și la alte categorii de populație aflate în zone de risc”, se arată în raportul citat.
Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au mai menționat că se observă o creștere în ceea ce privește numărul estimat de consumatori problematici din București în anul 2011, comparativ cu anii anteriori.
Potrivit specialiștilor, creșterea numărului de consumatori problematici este cauzată, în mare parte, de apariția pe piața din România a noilor substanțe cu proprietăți psihoactive (SNPP), inițial, acestea putând fi comercializate fără restricții.
Din raport mai rezultă că și prevalențele pentru infecțiile cu HVB, HVC în rândul consumatorilor injectabili au înregistrat tendințe crescătoare, datorate parțial tot schimbărilor survenite în modelele de consum. O altă explicație a schimbărilor de tendință înregistrate pentru cele trei tipuri de infecții poate fi diminuarea substanțială a intervențiilor de reducere a riscurilor de infectare, pe fondul lipsei fondurilor de finanțare, în special pentru proiectele derulate de organizațiile neguvernamentale specializate.
Reprezentanții ANA spun că, până în anul 2010, majoritatea programelor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile implementate în România au fost susținute din fonduri internaționale – Fondul Global de Combatere a HIV/ SIDA, Tuberculozei și Malariei, UNODC.
„Noile modificări ale tendinței înregistrate de prevalența HIV impun monitorizarea continuă a răspândirii infecției HIV/ SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România, atât de către autoritățile române, cât și de forurile europene și mondiale din domeniul sănătății publice”, se notează în raport.