Situație critică în județul Sălaj, unde rata de infectare a depășit 5 la 1.000 de locuitori. La ce restricții se gândesc autoritățile

Publicat: 02 11. 2020, 17:28
Actualizat: 02 11. 2020, 18:01
Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj (FOTO: Facebook/Prefectura Sălaj)

Județul Sălaj a depășit rată de infectare de 5 la mia de locuitori, mai exact 5,17, iar în acest context prefectul județului, Virgil Țurcaș, propune Guvernului noi măsuri de restricție pentru limitarea răspândirii virusului COVID-16.

Pentru localitățile Zalău, Jibou și Cehul Silvaniei, unde rata de infectare depășește 8 la 1.000 de locuitori, se ia în considerarea limitarea circulației persoanelor după ora 23:00.

Am încercat să mărim capacitatea de testare la nivelul județului Sălaj. Putem să spunem că suntem peste medie. Am înființat încă 4 centre de testare. Am făcut demersuri pentru a trece pe lista spitalelor Covid și alte spitale din județ, și o mărire a numărului de paturi în Spitalul Județean. Am luat în calcul, tot pentru a completă măsurile naționale, și ideea unei limitări a circulației. Ne-am gândit că ar fi o măsură foarte bună să limităm această circulație a persoanelor după 23:00″, a declarat Prefectul Județului Sălaj, luni, într-o conferință de presă, citat de Antena 3.

Prefectul a participat, luni, la o videoconferință cu reprezentanții Guvernului, în vederea găsirii de soluții pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat duminică, încă 5.324 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, la nivelul întregii țări. Cea mai mare rată de infectare raportă la 1000 de locuitori s-a înregistat în Sălaj, unde a trecut de 5,1, față de 4,67, vineri, fiind primul care ajunge într-o astfel de situație.

Prefectul de Sălaj, după ce incidența a trecut de 5: „Faptul că în rândul populației avem un rezervor de virus este o realitate”

Ca urmare a evoluției pandemiei pe teritoriul județului, autoritățile iau în calcul interzicerea circulației pe timp de noapte.

Întrebat despre măsurile care se impun de acum încolo, prefectul Virgil Țurcaș a afirmat că în județ sunt aplicate măsurile prevăzute la nivel național, dar nu se mai confruntă cu focare, ci cu o transmitere comunitară masivă.

Trebuie să ținem cont de câteva aspecte foarte importante. Avem trei UAT-uri care reprezintă orașe și au o pondere foarte importantă în populația județului. Mă refer la Jibou, Cehu Silvaniei și Zalău, unde avem o incidență foarte ridicată, între 8 și 10 la sută. Trebuie să controlăm acolo”, a declarat prefectul, la Digi24.

„Faptul că în rândul populației avem un rezervor de virus este o realitate”, a mai spus Virgil Țurcaș.