Coiciu a declarat, joi, într-o conferință de presă, că RATC Constanța a pierdut bani prin reducerea biletului de călătorie în urmă cu doi ani, dar și prin faptul că suma primită de la Primărie pentru fiecare pensionar cu pensie până în 1.000 de lei a rămas neschimbată de șapte ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Primăria a micșorat tariful pentru o călătorie de la 1,75 lei la 1,50 lei, am pierdut miliarde de lei în 2013. Toți au mărit tariful, noi l-am micșorat. Nu vinzi mai mult transport dacă prețul este mai mic, omul tot de 2-3 ori se duce și vine de la serviciu acasă, nu este ca și consumul și vânzarea de alimente. Noi primim din 2008, de șapte ani, 50 de lei pentru fiecare bătrân transportat care are până în 1.000 de lei pensie. Numai TVA s-a mărit din 2010 de la 19 la 24 la sută și am pierdut vreo 25-30 de miliarde de lei numai din TVA mai mult la stat. Noi ne-am făcut treaba, să-și facă și Primăria treaba. De la 2000 de oameni câți eram în 2001 am ajuns 700”, a afirmat directorul adjunct al RATC.
El a menționat că după mărirea pensiilor a scăzut și numărul pensionarilor care beneficiau de gratuitate pe transportul în comun, de la aproximativ 28-29 de mii la 22-23 de mii, iar această reducere a însemnat că RATC a primit cu aproximativ trei milioane de lei pe lună mai puțin de la Primăria Constanța.
Dumitru Coiciu a mai spus că este nevoie urgent de luarea unor măsuri la RATC Constanța în condițiile în care Regia a ajuns să se împrumute și pentru banii de salarii de la sindicat.
„Conducerea actuală a Primăriei trebuie să înțeleagă strigătul de disperare. O să ajungem să scriem ca în București, SOS salvați Regia. Mai rezistăm trei luni, dar în situații groaznice. Ne-am împrumutat la sindicat ca să dăm salariile și luna trecută, și luna asta, două miliarde luna asta, un miliard luna trecută. A ajuns sindicatul să finanțeze Regia, asta trebuie să știe opinia publică și Primăria”, a afirmat Dumitru Coiciu.
El a explicat și care sunt soluțiile pentru redresarea RATC, existând două direcții pentru rezolvarea problemelor.
„Primăria să aplice programul pe care l-am transmis. Sunt două direcții: fie mărește tariful și ne dă de urgență pentru fiecare bătrân cu pensie până în 1000 de lei minim 70 de lei, nu 50 de lei, trebuie revăzute anumite tarife, abonamentul pe o zi, de exemplu, să fie crescut cu 10 la sută sau se încheie un contract de furnizări servicii de transport între noi și Primărie în care ne dădea diferența între venituri și cheltuieli, cum am mai avut în 2001 și 2002. Dacă facem acest contract nu mai trebuie să crească tariful, totul poate rămâne neschimbat. Și asta doar un an sau doi până ne revenim pentru că Regia funcțional este performantă, dar suntem subfinanțați”, a menționat Dumitru Coiciu.
El a mai spus că angajații RATC nu vor să facă scandal, dar că trebuie tras acest semnal de alarmă.