Prima pagină » Știri » Situație dramatică pentru femeile din China unde sexismul atinge cote înalte: angajatele sunt forțate să semneze contracte prin care se angajează că nu vor avea copii

Situație dramatică pentru femeile din China unde sexismul atinge cote înalte: angajatele sunt forțate să semneze contracte prin care se angajează că nu vor avea copii

Situație dramatică pentru femeile din China unde sexismul atinge cote înalte: angajatele sunt forțate să semneze contracte prin care se angajează că nu vor avea copii
Femeile din China sunt date afară de la locul de muncă dacă rămân însărcinate deoarece sunt obligate să semneze contracte prin care se angajează că nu vor avea copii.

La angajare, femeile sunt întrebate despre statusul lor marital, dacă au copii sau dată intenționează să aibă în viitor.

O practică destul de des întâlnită este faptul că șefii le prelungesc contractele de muncă doar dacă semnează un „contract special” ilegal prin care sunt de acord să nu aibă copii.

Majoritatea femeilor din China nu au de ales și semnează acest contract dacă vor să aibă un loc de muncă în continuare.

Legile chinezești menționează faptul că bărbații au dreptul la 2 săptămâni de concediu de paternitate iar femeile la 14 săptămâni.

Se pare că leaderul comunist Xi Jiping este primul lider de acest tip din China care pare că le forțează pe femei înapoi în „gospodării” iar autoritățile se fac că nu văd ceea ce se întâmplă la locurile de muncă .

„Niciun leader comunist înainte de Xi nu a îndrăznit să spună atât de direct că locul femeilor e în gospodărie”, a declarat Wang Zhen, profesor la Universitatea din Michigan.

„Când politicile statului aveau nevoie de femei, le trimiteau în câmpul munci, acum vor ca ele să fie căsătorite și să facă copii”, a adăugat aceasta.

Într-o perioadă China avea una dintre cele mai mari procente a participării femeilor în câmpul muncii, dar acum a scăzut la 61%.

Se pare că oficialitățile chineze încearcă să întinerească populația după ce atâtea decenii a fost implementată legea draconică a „unui singur copil”.

Introdusă în 1979, legea prevedea câți copii trebuie să aibă o familie – unul singur, excepție făcând cuplurile din zona rurală care puteau avea și un al doilea copil dacă primul era fată.

China are și una dintre cele mai mari rata la nivelul infanticidului feminin deoarece întreruperile de sarcină sunt mai multe sunt mai frecvente atunci când fătul se dovedește a fi de sex feminin. 

Potrivit The Sun, 54% din femeile din China au fost întrebate de către posibilii angajatori despre căsătoria lor și dacă vor să facă copii.

Foto: Pixabay
 

 

Citește și