Prima pagină » Știri » Situație haotică în magazinele alimentare din Croația, la intrarea în vigoare a deciziei guvernului de a plafona unele prețuri

Situație haotică în magazinele alimentare din Croația, la intrarea în vigoare a deciziei guvernului de a plafona unele prețuri

Situație haotică în magazinele alimentare din Croația, la intrarea în vigoare a deciziei guvernului de a plafona unele prețuri

Haos în magazinele din Croația, în ziua intrării în vigoare a deciziei Guvernului de a limita preţurile la anumite produse, a declarat un membru al Asociaţiei micilor retaileri croaţi.

„Am scos sâmbătă de pe rafturile magazinului meu toate produsele pentru care guvernul a limitat preţurile, pentru că afişarea preţurilor stabilite de guvern ar încălca articolul din legea care interzice practicile comerciale incorecte şi care interzice vânzarea de produse sub preţul de achiziţie”, a declarat acesta.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia guvernului încalcă respectiva lege, el a răspuns afirmativ, adăugând că guvernul croat ar trebui să-şi schimbe decizia.

„Asociaţia micilor retaileri are circa 380 de membri, iar informaţiile din teren arată că sunt trei abordări faţă de decizia guvernului, unii au retras produsele vizate de pe raft, alţii au afişat preţuri noi, iar alţii le-au menţinut pe cele vechi.”, a menţionat antreprenorul citat, adăugând că nici marile lanţuri de retail nu ştiu cum să implementeze decizia guvernului fără să încalce legea, potrivit Agerpres.ro.

Inflația în România, peste 15%

Experții financiari mai arată că producătorii de alimente au transferat în prețurile finale mai puțin de jumătate din totalul preţurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție.

Astfel, dacă în luna mai inflația era de 14,5%, iar în luna iunie de 15,1%, aceasta se regăsește la mai puțin de 80% din creșterile de prețuri, existând astfel încă potențial de majorări.

Prețurile au crescut considerabil, de la alimente, până la combustil sau articole vestimentare.

Pe de altă parte, gazele s-au scumpit cu aproape 90%, iar combustibilii cu 41%, în ultimul an, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).Pe următorul loc, după gaze, în topul scumpirilor nealimentare, sunt combustibilii, cu un avans al preţurilor de 41% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, şi energia electrică, cu un plus de 17%.În ce priveşte alimentele, cel mai mult s-a scumpit uleiul de gătit, cu creşteri de preţ de 49,71%, cartofii, cu 42,18% şi făina, plus 33,16%.Nu în ultimul rând, datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1% și că s-au înregistrat scumpiri record la mai multe produse de bază.
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și