Situație îngrijorătoare: 28% dintre elevii români fumători au încercat prima țigară înaintea vârstei de 10 ani

Situație îngrijorătoare: 28% dintre elevii români fumători au încercat prima țigară înaintea vârstei de 10 ani
Publicat: 29/05/2019, 16:58

Medicul Magdalena Ciobanu a declarat, în cadrul unei conferințe organizate la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, că potrivit datelor celui mai recent studiu național, realizat în 2017, care a vizat tema fumatului în rândul tinerilor, procentul adolescenților care fumează frecvent țigări clasice a scăzut. Însă, conform aceleiași surse, scăderea procentului a fost determinată de reorientarea tinerilor spre un alt pericol: produsele din tutun încălzit.

Medicul pneumolog a spus că, deși incidența tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani care consumă tutun a scăzut în 2017, cu 8,5% comparativ cu 2014, acest lucru nu este unul neapărat pozitiv, întrucât în cadrul studiului realizat în 2014 se înregistrase o scădere a procentului alocat tinerilor care fumau curent de 30,3%, comparativ cu anul 2009.

Magdalena Ciobanu a mai menționat, de asemenea, că a crescut numărul fetelor cu vârste cuprinse între 13-15 ani care au afirmat că au fumat cel puțin o dată în viață, înregistrându-se astfel un procent de 27,4% în 2017, comparativ cu 26,9%, cel din 2013. Potrivit aceleiași surse, incidența mai mare în privința fumatului curent este înregistrată în rândul fetelor adolescente, și nu în cazul băieților.

Medicul a declarat că scăderea indicată de acest studiu în privința tinerilor care fumează, a fost determinată de apariția unui substitut negativ, adolescenții consumând acum și produse din tutun încălzit, nu doar țigări clasice.

„După doar un an de la introducerea pe piață, în 2017, produsele din tutun încălzit erau cunoscute de 20,6% din elevii de 13-15 ani, iar 15% dintre cei care afirmau că au cunoștință de ele, deveniseră deja consumatori curenți. Din totalul elevilor cu vârstă cuprinsă între 13 și 15 ani, 3.1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună, fiind deja consumatori curenți”, informează medicul.

Potrivit medicului, rezultatele îngrijorătoare ale acestui studiu național au fost influențate și de creșterea în 2017, comparativ cu 2014, a procentului elevilor care fumează țigări electronice, fiind aproape egal cu cel al adolescenților care fumau țigări obișnuite – cu o incidență mai mare a consumului de țigări electronice, în detrimentul țigărilor clasice, înregistrată în cazul băieților.

„În 2017, procentul total al elevilor care fumau curent țigări electronice era aproape egal cu cel al celor care fumau țigări obișnuite, 8,2% respectiv 8,6%, dar și mai grav, mai mulți băieți afirmau că fumează curent țigări electronice decât țigări obișnuite , 10,1% versus 9,8%”, a mai spus medicul pneumolog.

Medicul a precizat că rezultatele acestuia au indicat mai multe cifre îngrijorătoare în contextul consumului curent de tutun în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, care afrmaseră că au fumat în ultima lună. Incidențele mai mari în ceea ce privește fumatul au fost înregistrate pentru toate categoriile analizate, în rândul băieților.

„O medie de 14,6% elevi, dintre care 16,4% băieți și 12,5% fete, consumau produse din tutun, 8,6% dintre elevi fumau țigarete, 3,1% dintre elevi utilizau produse din tutun încălzite, iar 8,2% dintre elevi utilizau curent țigarete electronice, 28% dintre elevii fumători au încercat prima țigaretă înaintea vârstei de 10 ani”, potrivit aceleiași surse.

Studiul Global Youth Tobacco Survey a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 4.395 elevi, clasele 6-8, în octombrie – noiembrie 2017, folosind metodologia OMS.

Medicul a precizat că rezultatele au indicat mai multe cifre îngrijorătoare în contextul consumului curent de tutun în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, care afrmaseră că au fumat în ultima lună. Incidențele mai mari în ceea ce privește fumatul au fost înregistrate pentru toate categoriile analizate, în rândul băieților.

„O medie de 14,6% elevi, dintre care 16,4% băieți și 12,5% fete, consumau produse din tutun, 8,6% dintre elevi fumau țigarete, 3,1% dintre elevi utilizau produse din tutun încălzite, iar 8,2% dintre elevi utilizau curent țigarete electronice”, potrivit aceleiași surse.

Medicul pneumolog a concluzionat spunând că toate cifrele din studiu se bazează exclusiv pe mărturiile copiilor și că aceste date arată necesitatea imediată a adoptării unor măsuri de urgență în acest sens.

La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că fumatul în rândul tinerilor reprezintă, la ora actuală, o problemă reală pentru care ministerul își propune să ia măsuri suplimentare de suport.

„România prin politicile de sănătate implementate se aliniază la Directiva Europeană 2014/40/UE, privind comercializarea tutunului și produselor din tutun. Consumul de tutun creează efecte importante asupra sănătății populației, de aceea Ministerul Sănătății susține toate activitățile care pot să ofere populației informații și soluții pentru a lua cea mai bună decizie în privința sănătății lor. O reală problemă o constituie fumatul în rândul adolescenților pentru care ne propunem măsuri suplimentare de suport”, a transmis Sorina Pintea, ministrul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății împreună cu partenerii de pe glob celebrează Ziua Mondială fără Tutun, o ocazie de a reaminti tuturor cetățenilor efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, pentru a descuraja utilizarea tutunului sub orice formă.

Foto: 123RF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul