Prima pagină » Știri » Situație revoltătoare într-un SPITAL din România, unde taxa de însoțitor a fost majorată cu 20%. Cât trebuie să plătească mamele cu copii bolnavi

Situație revoltătoare într-un SPITAL din România, unde taxa de însoțitor a fost majorată cu 20%. Cât trebuie să plătească mamele cu copii bolnavi

Situație revoltătoare într-un SPITAL din România, unde taxa de însoțitor a fost majorată cu 20%. Cât trebuie să plătească mamele cu copii bolnavi
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Taxa de însoţitor percepută de un Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu a stârnit agitație și nemulțumiri în rândul pacienților, dar mai ales în rândul mamelor care au copii bolnavi.

Cele mai nemulţumite sunt mămicile care au copii bolnavi, cu vârste mai mari de trei ani şi care trebuie să plătească dacă se internează cu copiii în spital.

Deşi valoarea acesteia este de 12 lei pe zi, acestea consideră că este o taxare dublă, pe lângă asigurările de sănătate, reţinute deja din salariu.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu a reintrodus recent taxa hotelieră pentru însoţitorii bolnavilor internaţi. Conform legislaţiei, taxa există din 2018.

„Pe perioada pandemiei, taxa nu a mai fost încasată, iar în data de 17 martie, într-o şedinţă a comitetului director, s-a decis majorarea acesteia de la 10 la 12 lei, adică cu 20%. Ea a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2023”, a declarat Mihaela Ţicleanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Târgu-Jiu, potrivit Antena3.

Persoanele pentru care nu se plătește taxa

Această taxă nu le asigură şi mâncarea în spital, deşi ea e calculată după norma de hrană a unităţii sanitare.

De asemenea, taxa nu se plăteşte pentru însoţitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la trei ani, ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi pentru însoţitorii cu venituri sub nivelul salariului minim pe economie.

De la 1 aprilie, de când a fost introdusă această taxă, până în parezent, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, 44 de persoane au plătit taxa.

Este vorba despre mămici care şi-au însoţit copiii bolnavi în spital.

Taxa de însoţitor este percepută şi la alte spitale de stat din ţară, însă nu este obligatorie, astfel încât sunt multe spitale în care această taxă nu se plăteşte.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și