SJU Cluj: Starea victimelor accidentului aviatic – staționară, nu se impun intervenții suplimentare

Publicat: 22 01. 2014, 09:28
Actualizat: 31 07. 2014, 06:55

Starea celor patru răniți în accidentul aviatic produs luni este staționară, iar aceștia au fost reevaluați de medici de la toate specialitățile, stabilindu-se că nu se impun intervenții chirurgicale suplimentare, au anunțat, miercuri dimineață, reprezentanții Spitalului Județean din Cluj.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă, a declarat, într-o conferință de presă susținută miercuri dimineață, că pacienții au fost reevaluați de medici de la toate specialitățile, respectiv Chirurgie generală, Chirurgie vasculară, ORL, Oftalmologie, Chirurgie toracică, Chirurgie buco-maxilo-facială, Ortopedie, Traumatologie și Neurochirurgie.

El a precizat că acolo unde a fost cazul au fost reevaluate examinările imagistice și nu au existat indicații pentru intervenții chirurgicale suplimentare.

„Starea pacienților este staționară (…) În prezent, pacienții sunt urmăriți și monitorizați în continuare în secția de terapie intensivă”, a mai afirmat managerul SJU Cluj.

Răspunzând unor întrebări, el a spus că și copilotul, care are cele mai grave leziuni, este în stare stabilă: „Copilotul este într-o stare nu la fel de bună ca și ceilalti, dar și el este în continuare în stare stabilă”.

Întrebat dacă va fi externat vreunul dintre răniți, managerul SJU Cluj a spus că la ora 15.00 vor putea fi furnizate mai multe informații.

Cei patru răniți internați la SJU Cluj sunt medicii Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș (Bihor ), precum și copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studentă de 23 de ani și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici. În zona unde a aterizat forțat avionul a fost trimis și un elicopter de la SMURD Mureș, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceții.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență, ultimii doi răniți fiind aduși la UPU Cluj marți dimineață, în jurul orei 4.30.

Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, marți după-amiază, de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime, a pierdut un motor și apoi „ne-am recules”.
Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro