Slovenia a preluat, la 1 ianuarie, președinția semestrială a Uniunii Europene, la 16 ani după declararea independenței și după trei ani de la intrarea în UE, oferindu-se să acționeze ca mediator între diferitele națiuni balcanice, comentează BBC News Online. În perioada președinției slovene a Uniunii, este așteptată declararea independenței provinciei sârbe Kosovo, care ar putea declanșa o criză în interiorul UE. Ministrul sloven de Externe, Dimitrij Rupel, a declarat că ar dori ca situația provinciei sârbe să fie rezolvată până la sfârșitul lunii iunie, când se va încheia și președinția slovenă a Uniunii.
Slovenia a aderat la UE în 2004 și este prima țară fostă comunistă care preia președinția semestrială a Uniunii.
Ministrul sloven pentru Afaceri Europene, Janez Lenarcic, a declarat că țara sa intenționează să depună toate eforturile pentru a accelera procesul de integrare în UE a tuturor fostelor republici iugoslave.
Slovenia va avea și misiunea de a convinge statele membre UE să ratifice Tratatul de la Lisabona, existând toate premisele ca președința slovenă a UE să se dovedească a fi o perioadă dificilă.
Provincia Kosovo este administrată de Națiunile Unite începând din 1999, când NATO a intervenit pentru a pune capăt atacurilor sârbe asupra populației albaneze. Ca și Serbia, Slovenia a făcut parte din fosta Iugoslavie federală, considerându-se potrivită pentru poziția de mediator. Misiunea Sloveniei, în calitate de președinte al UE, va consta în coordonarea acțiunilor și deciziilor UE în privința Kosovo.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro