Sâmbătă dimineață, din Catedrala franciscană de la Șumuleu-Ciuc a fost scos stindardul purpuriu al localității, numit „labarum”, care are o greutate de 25 de kilograme, acesta fiind purtat până la altarul triplu de pe Muntele Șumuleul Mic.
Pelerinii din Joseni, descendenții credincioșilor preotului István, cel care i-a condus spre victorie pe secui în anul 1567, în lupta pentru păstrarea religiei romano-catolice, au stat în fruntea procesiunii. Ei au fost urmați de preoți și de purtătorii simbolurilor tradiționale ale bisericii: drapelul sfânt al Șumuleului și stema Bazilicii Minore („Basilica Minor”), rang pe care Papa Pius al XII-lea l-a acordat, în 1948, Bisericii Franciscane de la Șumuleu Ciuc.
„Labarum-ul” de la Șumuleu Ciuc, simbol al victoriei, confecționat în amintirea bătăliei din 1567, a fost purtat de un tânăr în costum popular secuiesc, cel mai merituos elev al Liceului teologic romano-catolic „SegÃtÅ‘ Mária” din Miercurea Ciuc.
„Rusaliile ne umplu sufletul, ca în locul nepăsării să se mute iubirea, în locul sentinței îndurarea, în locul răzbunării iertarea, în locul spaimei credința și speranța, în locul agresiunii pacea”, a declarat, corespondentului MEDAFAX, părintele Urban Erik, rectorul Bisericii Franciscane de la Șumuleu-Ciuc.
Slujba de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, și de un sobor de preoți, între care și Tamás József, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Alba Iulia.
Pentru arhiepiscopul Jakubinyi György, liturghia de Rusalii a avut semnificații speciale, pe de o parte pentru că în acest an se împlinește un sfert de secol de la consacrarea sa, la Mănăstirea de la Șumuleu-Ciuc, ca episcop-auxiliar al Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și episcop titular de Aquae Regiae, iar pe de altă parte, pentru că 2015 este un an jubiliar, când statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Șumuleu împlinește cinci secole.
„Fecioara Maria spunea «Faceți ceea ce spune fiul meu», iar mesajul Fecioarei Maria pentru zilele noastre este să fiți fideli credinței strămoșilor, să fiți fideli națiunii, să fiți fideli limbii materne și culturii noastre”, le-a spus pelerinilor arhiepiscopul Jakubinyi György.
La finalul slujbei, din însărcinarea Sfântului Scaun, înaltul prelat le-a transmis credincioșilor binecuvântarea Papei Francisc.
La Liturghia de Rusalii de pe Muntele Șumuleul Mic au asistat, sâmbătă, peste 130.000 de credincioși, unii dintre aceștia venind din Indonezia, Australia, Statele Unite ale Americii sau Congo.
De asemenea, au fost prezenți președintele Ungariei, Ãder János, și soția sa, Anita Herczegh, ei participând la pelerinajul din Harghita pentru al treilea an consecutiv.
Aproximativ 500 de polițiști, jandarmi și pompieri au asigurat ordinea la pelerinaj.
Șeful Serviciului Județean de Ambulanță, Peter Szilard, a spus că au fost chemate ambulanțe și de la alte stații din județ, respectiv Borsec, Gheorgheni, Remetea, Sânmartin, Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc, toți angajații din zona Ciuc fiind prezenți la lucru. Patru corturi de prim ajutor au fost instalate în mai multe locuri din zona desfășurării pelerinajului.
De asemenea, pe Muntele Șumuleul Mic sunt pregătiți să intervină, dacă situația o va impune, salvatori montani și voluntari de la Crucea Roșie Harghita.
Circulația în pe străzile din zona pelerinajului a fost închisă, având acces doar autovehiculele serviciilor de urgență, ale Poliției, Jandarmeriei sau ale firmei de salubrizare.
Peste 2.000 de pelerini din Ungaria au ajuns, în acest an, în județul Harghita, cu două trenuri speciale – „Boldogasszony” (echivalentul denumirii latinești „Beata Virgo” în limba maghiară – „Binecuvântata Fecioară” și o altă garnitură feroviară cu 16 vagoane – pentru a participa la procesiunea de Rusaliile catolice de la Șumuleu.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Șumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală și de Est și își are originea în urmă cu aproape patru secole și jumătate.
Anul trecut, peste 100.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiată pe Muntele Șumuleul Mic, peste 3.500 de pelerini venind din Ungaria.
În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 și 1515 în stilul Renașterii transilvănene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.
Prima mențiune a statuii Maicii Domnului de la Șumuleu a părut în anul 1624, într-un inventar al bunurilor Mănăstririi și Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonárd Losteiner, în însemnările sale din 1776-1777.
Marea invazie turco-tătară din zona Ciucului, în 1661, a devastat și incendiat complexul mănăstiresc de la Șumuleu și Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oraș Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luați în robie.
Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost așezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina și Barbara.
Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care amenință secuimea, fața statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează.
Sute de vindecări miraculoase și de dorințe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur și din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.