Prima pagină » Știri » Șoferii care fumează în mașină în prezența copiilor sau a femeilor însărcinate ar putea fi amendați

Șoferii care fumează în mașină în prezența copiilor sau a femeilor însărcinate ar putea fi amendați

Șoferii care fumează în mașină în prezența copiilor sau a femeilor însărcinate ar putea fi amendați
Șoferii care fumează în mașina personală în prezența femeilor însărcinate sau a copiilor ar putea primi amendă, potrivit unui amendament depus de inițiatoarea legii antifumat, deputatul PSD Aurelia Cristea, care a cerut și interzicerea tigărilor electronice în spațiile pentru copii.

”Aceste amendamente pe care le-am susținut atunci când inițiativa legislativă a ajuns la Comisia de buget, finanțe se referă, în primul rând, la anularea amendamentelor pe care le-a depus Comisia de sănătate din Senat și care se refereau la actuala lege de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, iar suplimentar într-adevăr am corectat niște lucruri care ni s-au cerut din partea societății civile și a cetățenilor și care se referă, în primul rând, la introducerea interzicerii țigărilor electronice la spațiile de joacă pentru copii în aer liber, cât și în spații închise care a fost omisă în Legea 15”, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea marți.

Ea s-a pronunțat în favoarea introducerii interdicției de a fuma în mașina personală în prezența femeilor însărcinate și a copiilor.

”Suplimentar, astfel încât este în concordanță și cu Decizia CCR și cu Convenția ONU privind drepturile copilului, interzicerea fumatului în mașina proprietate personală dacă se află copii sau femei însărcinate”, a adăugat ea.

Deputatul PSD a afirmat că există astfel de prevederi și în legislația altor țări, oferind exemplu Marii Britanii care anul trecut a adoptat această legislație pentru a apăra drepturile copilului.

Întrebată dacă o astfel de intervenție a statului în viața cetățeanului nu este neconstituțională, Cristea a afirmat că ”dreptul la sănătate primează”, potrivit CCR.

”Tocmai am explicat că aceast amendament este în concordanță cu decizia CCR din 27 ianuarie prin care se specifică clar că dreptul la sănătate este cel care primează. Și de asemenea, este în concordanță cu principiile care stau la baza Convenției Internaționale a Drepturilor Copilului. Copilul nu se poate apăra, noi trebuie să fim cei care legiferăm astfe încât drepturile lui să nu fie încălcate”, a spus Cristea.

Deputatul PSD a argumentat că astfel va crește nivelul de conștientizare a cetățenilor, având în vedere că amendamentele aduse au scopul de face posibil ca în anul 2035 să avem prima generație de copii care să nu mai fumeze.

Cât privește cazul femeilor însărcinate care fumează, Aurelia Cristea a spus că ”va ajunge și acolo”. Ea a exclus posibilitatea ca o femeie însărcinată să își poată da acordul pentru ca șoferul să fumeze în prezența sa.

”Nu există posibilitatea de a-ți da acordul pentru a te îmbolnăvi tu sau pentru a îmbolnăvi copilul. Mai ales pentru a îmbolnăvi copilul. Nu există posibilitatea unui astfel de acord”, a susținut Cristea, reamintind că fumatul produce, în România, 42.000 de victime anual.

Cât privește cuantumul amenzilor, Cristea a precizat că ”deocamdată” se păstrează cel prevăzut în Legea 15.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat recent că amendamentele propuse de Comisia de sănătate a Senatului la legea antifumat reprezintă un atentat la sănătatea tuturor cetățenilor și a făcut apel la deputați să le respingă.

Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin refefinirea spațiului public închis – acesta fiind încadrat de pereți de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spații separate, complet izolate și inscripționate.

Amendamentele votate de senatori au fost introduse în proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care pune în acord legislația românească cu prevederile europene.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților fiind for decizional.

Autor

Citește și