Un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care fusese respins inițial de Senat, a revenit recent pentru adoptare la Camera Deputaților.Parlamentarii vor ca șoferii incompatibili cu deținerea permisului auto să-l piardă automat și orice medic va putea să-i trimită la examinare autorizată.
„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…), este OBLIGAT să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (…), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, precizându-se că există un ordin al ministrului Sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor, transmite avocatnet.ro.
Biletul de trimitere va fi expediat șoferilor cât mai repede, iar în cel mult trei zile lucrătoare de la comunicare, ei trebuie să se prezinte la clinica indicată, pentru o examinare de specialitate. În consecință, vor exista TREI SOLUȚIONĂRI pentru situația în care se află șoferii.
1) Prezentarea la examinare și constatarea că șoferul ESTE APT să conducă mașini. Clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatarea faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Șoferul își va PĂSTRA permisul auto.
2) Prezentarea la examinare și constatarea că șoferul ESTE INAPT să mai conducă mașini. Într-o singură zi de la data constatării, clinica va informa poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul medical. Șoferul își va PIERDE permisul auto.
3) Neprezentarea șoferului la examinarea medicală. Dacă medicul trimițător nu va fi informat de clinică, în maximum 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere către șoferi, despre rezultatul examinării, acesta va informa poliția rutieră. Șoferul își va PIERDE permisul auto după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii comunicării medicului.
În cazul retragerii permisului, șoferii vor fi informați de Poliție și, de la data comunicării acestui fapt, nu vor mai putea să conducă mașini. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare de la comunicarea retragerii permisului, șoferii vor trebui să se prezinte la poliție pentru a preda permisul. Ei vor putea să-și recupereze permisul doar după ce vor scăpa de problemele medicale din cauza cărora li s-a retras permisul.
Parlamentarii au prevăzut inclusiv introducerea unor amenzi pentru medicii și clinicile care nu-și vor respecta obligațiile legale amintite mai sus. În prezent, doar medicul de familie poate trimite șoferii la examinarea medicală. Totodată, nu este reglementată nici situația în care șoferii refuză să se prezinte la examinare.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.