Șoferii români, nevoiți să plătească o nouă TAXĂ, la graniță cu Bulgaria, de la 1 septembrie

Publicat: 22 08. 2024, 10:46
Actualizat: 22 08. 2024, 11:00
„Podul Prieteniei” Giurgiu-Ruse

Șoferii români sunt nevoiți să plătească o nouă taxă, pe lângă rovinietă, atunci când intră în Bulgaria, începând cu 1 septembrie 2024. Autoritățile au anunțat că noua taxa va fi diferită pentru fiecare șofer în parte, în funcție de tipul de autovehiculului pe care îl conduce.

În afară de rovinietă, șoferi români vor fi nevoiți să achite o taxă suplimentară, de la 1 septembrie atunci când vor intra în Bulgaria. Este vorba despre o taxă pentru dezinfecția la vamă, care va fi aplicată tuturor vehiculelor ce intră în țara vecină.

Această măsură e menită să prevină răspândirea unor boli la ovine și caprine, având în vedere că pesta a cauzat pierderi economice semnificative fermierilor din Bulgaria.

Taxa va varia între 4 și 20 de leva, în funcție de tipul vehiculului care intră în Bulgaria. Spre exemplu, autoturismele sub 3,5 tone vor achita 4 leva (aproximativ 10 lei), în timp ce camioanele vor fi taxate cu 20 de leva (aproximativ 50 de lei).

Până la sfârșitul lunii august, dezinfecția autovehiculelor la granița cu Bulgaria este gratuită, astfel că șoferii care călătoresc prin Bulgaria către Grecia în această perioadă nu trebuie să achite vrreo taxă suplimentară.

Noua taxă va intra în vigoare de la 1 septembrie și este valabilă pentru toate vehiculele care vor intra în Bulgaria din România, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord și Turcia.

În 2024, taxa pentru traversarea Podului Ruse – Giurgiu este de 2 euro sau 4 leva (aproximativ 10 lei), iar plata se poate face și electronic, dar doar pentru vehiculele care ies din Bulgaria. Aceasta poate fi achitată online prin portalul Agenției Vamale, indiferent de momentul zilei. După efectuarea plății, șoferul primește o confirmare pe e-mail, iar numărul de înmatriculare este verificat automat la punctul vamal.

Autoritățile din Bulgaria estimează că astfel de metode vor contribui la scăderea timpului de așteptare la vamă. Totuși, taxa poate fi plătită și la graniță, fie cu card bancar, fie în numerar.

CITEȘTE ȘI:

Rovinieta 2024. De joi poate fi cumpărată și online, pe Ghișeul.ro, anunță CNAIR

Motivul pentru care Ungaria RENUNȚĂ la obiecţia faţă de intrarea Bulgariei în Schengen

Avertizare de călătorie pentru Bulgaria. Anunțul făcut de MAE