Comisia Europeană a aprobat o Directivă (413/2015) care reglementează modalitatea prin care statele membre vor face schimburi de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, informează economica.net. Se urmărește astfel ca șoferii indisciplinați, ce comit infracțiuni rutiere pe teritoriul unor state membre, altele decât țara de origine, să fie amendați. Statele membre trebuie să asigure transpunerea prevederilor acestei Directive până pe 6 mai 2015.
Directiva se aplică șoferilor care depășesc viteza neregulamentară, nu folosesc centura de siguranță, nu respectă culoarea roșie a semaforului, conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor, nu folosesc cască de protecție, folosesc benzi interzise sau telefonul mobil în timpul conducerii.
Potrivit noilor reglementări, la nivelul fiecărui stat membru trebuie să fie creat un așa numit „punct național de contact”, adică o autoritate competentă desemnată pentru schimbul de date privind înmatricularea vehiculului. Aici vor exista baze de date privind vehiculele înmatriculate în respectivul stat, dar și datele privind proprietarii sau deținătorii vehiculelor. În acest mod, statul membru în care s-a săvârșit abaterea de la lege va putea intra în posesia informațiilor necesare pentru a stabili persoana răspunzătoare pentru încălcările normelor de circulație.
Șoferii vor primi la domiciu o scrisoare de informare de la autoritățile statului membru pe teritoriul căruia a avut loc încălcarea legii. Scrisoarea, redactată în limba șoferului suspect, va include, în conformitate cu dreptul intern, orice informații relevante, în special natura respectivei încălcări a normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, locul, data și ora la care a fost săvârșită, o trimitere la dispozițiile aplicabile (inclusiv titlul acestora) din dreptul intern care au fost nerespectate și sancțiunea aferentă, precum și, după caz, date privind dispozitivul utilizat pentru constatarea încălcării.