Prima pagină » Știri » Șoferiță SMURD în București, mărturii despre goana pentru salvarea pacienților: „Orice secundă contează”

Șoferiță SMURD în București, mărturii despre goana pentru salvarea pacienților: „Orice secundă contează”

Șoferiță SMURD în București, mărturii despre goana pentru salvarea pacienților: „Orice secundă contează”
Paramedicul SMURD a explicat că în București o problemă în salvarea pacienților o reprezintă traficul, mai ales în contextul în care fiecare secundă contează / Sursă FOTO: realitatea.net

În perioada pandemiei COVID-19, serviciile de ambulanță au fost extrem de solicitate, iar paramedicii s-au luptat cu timpul și chiar și traficul pentru a salva cât mai multe vieți. Este și cazul unei șoferițe din București, care lucrează contracronometru.

Ștefania, șoferiță SMURD, a povestit pentru Realitatea Plus ce înseamnă goana pentru salvarea de vieți în timpuri pandemice, dar și în București, unde traficul este o adevărată problemă pentru această meserie în care fiecare secundă sau minut contează.

„La ora 8:00, la 8 fără 10 mai exact trebuie să fim aici, în unitate. Mă gândesc la faptul că trebuie să ajung cât mai repede pentru că persoana pentru care noi trebuie să plecăm la intervenție este o persoană pentru care orice secundă contează pentru viata ei. Traficul din București este o problemă. Sunt foarte mulți șoferi, inclusiv femei și bărbați, care parcă nu aud sirenele ambulanței, nu se dau la o parte. În principiu, este 1 minut per kilometru, dar trebuie să ajungi cât mai repede. În principiu, o tură are între 7-12 cazuri”, a povestit șoferița pentru sursa citată.

Prima cursă în spatele volanului de pe ambulanța SMURD a făcut-o în urmă cu o lună, fiind transferată la cererea ei. Deși detașarea este valabilă 6 luni, aceasta speră că va putea practica meseria de șofer SMURD în continuare.

Paramedic SMURD: „ Au fost cazuri în care am stat la spital câteva ore pentru că și spitalele au fost aglomerate”

„Îmi place să ajut oamenii. Am întâlnit de-a lungul vieții diverse persoane, am trăit pe lângă oameni care au fost în vârstă și vezi că tot timpul au nevoie de câte ceva”, a susținut Ștefania.

De asemenea, aceasta a povestit și cum decurge o zi din viața unui paramedic care conduce o mașină a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

„Acum, ținând cont că este pandemie, acum noi avem solicitări și pentru pacienți COVID. La fiecare solicitare de COVID bineînteles îmbrăcăm costumul acesta special. Nu îl dezbrăcăm imediat. Au fost cazuri în care am stat la spital câteva ore pentru că și spitalele au fost aglomerate și de cele mai multe ori nici ei nu au paturi în care să îi pună pe pacienți. Se decontaminează, se așteaptă 15 minute până își face efectul substanța respectivă, după care se intră în cortul de dezechipare, care se afla aici, se dezechipează, iar după două ore este din nou aptă pentru a interveni”, a relatat Ștefania.

Ce caz a marcat-o pe Ștefania, șofer SMURD

Paramedicul a povestit și despre un caz al unei femei care o șocat-o. Pacienta avea o stare simțea că se sufocă, deși nivelul de oxigen părea să fie cel optim.

„Am fost marcată de cazul unei paciente pe care am transportat-o de la un centru de dializă la spitalul «Victor Babeș». Efectiv, deși îi era administrat oxigen, doamna spunea «dați-mi oxigen». Efectiv cu toate resursele, faptul că pulsoximetru nostru arăta că este în parametrii normali, ea simțea că se sufocă”, a povestit paramedicul, adâugând faptul că uneori când vrei să ajuți, nu poți.

Citește și