Soldații ruși au săpat tranșee la Cernobîl, în solul contaminat radioactiv, arată imagini surprinse de o dronă
Militarii ruși au uimit din nou lumea printr-o decizie nu tocmai inspirată. Soldații invadatori au săpat tranșee în solul radioactiv de lângă centrala nucleară de la Cernobîl, după cum arată imagini suprinse de dronele trimise să survoleze zona de către armata ucraineană, în urma retragerii rușilor de acolo. Imaginile, transmise de CNN, arată gropi goale şi tranşee ale fortificaţiilor militare în zona Pădurea Roşie.
Denumirea de Pădurea Roșie i-a fost dată zonei după explozia din 1986 de la Cernobîl, cel mai grav dezastru nuclear din lume, după ce zeci de kilometri pătraţi de pădure de pini au devenit roşii pentru că au absorbit o cantitate uriașă de radiație.
Imaginile suprinse de dronele ucrainene mai arată urme de tancuri şi pământ răvăşit în pădure, considerată cea mai periculoasă parte din întreaga zonă de excludere de la Cernobîl. Accesul în Pădurea Roșie este restricţionat pentru toate persoanele care nu lucrează acolo sau nu au permis special, din cauza concentrației uriașe de radiații care poate fi mortală pentru oameni dacă sunt expuși la ea.
Autoritățile ucrainene spun că pot înțelege ce a fost în capul soldaților ruși şi că e posibil să fi avut o expunere semnificativă la radiaţii când au săpat sau au stat în tranşee acolo.
Praful radioactiv ridicat de autovehiculele grele de război ar fi putut fi inhalat de soldaţi, care nu purtau echipament de protecţie împotriva radiaţiilor, au spus angajaţii centralei nucleare, care a căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână a războiului din Ucraina.
Săptămâna trecută, rușii au anunțat că se vor retrage din zonă, iar acum, Cernobîlul este din nou sub controlul autorităților ucrainene.