Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucureşti pentru a confirma sau infirma calitatea de colaborator al Securității a guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu (71 de ani).
Potrivit ziare.com, Colegiul CNSAS a aprobat, săptămâna trecută, nota în care Mugur Isărescu este considerat colaborator al fostei Securităţi.
Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucureşti pentru a confirma sau să infirma verdictul Colegiului.
„Colegiul a aprobat Notă de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane:-art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar)-1 persoană”, se arată în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului.
Mai multe surse din instituție au confirmat, pentru sursa citată, că acest punct trei al comunicatului de presă se referă la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Contactat de ziare.com, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Daniel Suciu, a refuzat să comenteze informația, susținând că este o chestiune personală a șefului sau, nu una instituțională.
În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole”.
La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice calitatea de colaborator al Securității a guvernatorului BNR, însă Parlamentul a modificat legea, adăugând persoană care ocupă această funcție între cele pentru care se poate cere această verificare.
Șerban Nicolae susținea, în 2019, că repatrierea celor 63,7 tone de aur din rezerva României costă „mult mai puțin” decât scoaterea aurului din țară.
El mai spunea că „un impostor călărea o bancă de aur și banca s-a rupt”, în contextul în care senatorul PSD s-a opus unui nou mandat al guvernatorului BNR.
lie Năstase îl ataca dur pe Mugur Isărescu, în urmă cu doi ani, în problema Arenelor BNR.
„Ne pare rău că turneul de la București a murit prematur, la 20 de ani. Vreau să îi mulțumesc domnului Isărescu și să îi spun „Dumnezeu să-l ierte”, a declarat Ilie Năstase, potrivit digisport.ro.
La finalul lui 2017, Țiriac a anunțat că va acționa în judecată BNR, după scandalul legat de Arenele BNR. Demersul a fost anunțat de magnat chiar în Parlamentul României, unde a fost însoțit de Simona Halep și Ilie Năstase.
Afaceristul a depus petiții oficiale la numeroase instituții guvernamentale, în care se contestă dreptul de proprietate asupra bazei din Cotroceni.
„Sunt documente pe care noi le-am prezentat Judecătoriei București, deci începem procesul împotriva Băncii Naționale a României. Cine suntem? Suntem niște sportivi care am fost, niște sportivi care suntem și, dacă este nevoie, în următoarele săptămâni, pot să adun până la 200.000 de semnături ale sportivilor care vor fi”, explica Țiriac la acea vreme.
Inaugurate în urmă cu 46 de ani, Arenele BNR nu au pututu fi folosite, deoarece Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu a acordat aviz de funcționare din cauza tribunelor care stăteau, efectiv, să cadă.