Soluția de eradicare a trichinelozei: România trebuie să desființeze creșterea porcilor în coteț
Președintele comitetului de organizare a Conferinței Internaționale de Trichineloză de la Cluj-Napoca, Călin Gherman, a declarat, marți, la deschiderea manifestării, că pentru a nu risca să se îmbolnăvească de trichineloză, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată și neverificată.
„Trichineloza este o boală parazitară majoră, transmisibilă de la animale la om, care ridică multe probleme în multe țări din lume, România fiind în top 3 mondial în care aceasta înregistrează valori crescute de prevalență la porc și numeroase cazuri de îmbolnăviri umane. În România se înregistrrează focare de trichineloză mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, care implică de la câteva persoane la câteva zeci, în funcție de câte au consumat din carnea de porc neverificată. Trichineloza a fost, este și rămâne o importantă boală parazitară care duce la cheltuirea unor sume importante atât în țara noastră cât și în alte țări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată și neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei singura soluție este ca România să desființeze creșterea tradițională a porcilor în coteț”, a spus Gherman, medic veterinar, profesor la disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare a Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
Potrivit acestuia, țările care au reușit să eradicheze trichineloza nu mai au porci în coteț în gospodării individuale, în Marea Britanie, de exemplu, nemaifiind diagnosticată această boală din anul 1965.
„Porcul de coteț intră în contact cu șobolanul, care este un vector al bolii și contribuie la răspândirea acesteia, iar relația este directă între șobolan sau alte rozătoare și porcul de coteț”, a explicat Călin Gherman.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că infecția umană cauzată de trichineloză evoluează într-un sfert din țările din lume, fiind înregistrate peste 65.000 îmbolnăviri umane, între 1986-2009, din care peste 28.000 în România. În același interval au fost înregistrate și circa 40 de decese, cauzate de această boală.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), prin Facultatea de Medicină Veterinară, și în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” organizează, la Cluj-Napoca, între 26-30 august, cea de-a 15 ediție a Conferinței Internaționale de Trichineloză la care participă 100 de specialiști, din România și din alte 25 de state din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.