„Pregătim un act normativ care să ne permită să acordăm un pachet educațional pentru elevii etnici români din Ucraina, astfel încât aceștia să poată opta, în continuare, până la intrarea legii în vigoare, pentru învățământul în limba română. De asemenea, înțelegem că ministrul Educației va avea o întâlnire cu omologul său în următoarele zile și vom încerca să discutăm cu partea ucraineană modalități prin care să obținem un regim separat pentru etnicii români din Ucraina, astfel încât să menținem formula actuală a învățământului, în limba română”, a spus ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac.
Senatorul PSD, Nicolae Moga, i-a spus ministrului Andreea Păstârnac că demersurile făcute până în prezent nu sunt suficiente, fiind nevoie de „presiune” la nivelul Uniunii Europene.
„Nu e suficient. Iertați-mă, ar trebui să facem mult mai mult, pentru că legea a fost promulgată, greșelile au fost făcute până la promulgarea legii. Din punctul meu de vedere, trebuia să intensificăm relațiile bilaterale, trebuia să facem delegații, că știm de mult lucrul acesta. Acei români din Ucraina, acum sunt lăsați de izbeliște. (…) Haideți să facem un demers la nivelul Uniunii Europene, cu un demersasupra Ucrainei, pentru că și Ucraina are nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Părerea mea este că am pierdut, din păcate, trenul. Trebuia să facem lucrurile acestea mai devreme”, i-a spus senatorul Nicolae Moga ministrului Andreea Păstârnac.
Aceasta a replicat afirmând că va ține cont de recomandare.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educației, care limitează predarea în limbile minorităților naționale, liderul ucrainean evidențiind, totuși, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităților etnice, potrivit Președinției de la Kiev.