Soluția Guvernului pentru a-i aduce la vot pe românii din străinătate. Noile reguli pentru secțiile de votare din diaspora

Soluția Guvernului pentru a-i aduce la vot pe românii din străinătate. Noile reguli pentru secțiile de votare din diaspora
Publicat: 18/08/2016, 09:12

Guvernul a definitivat proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerile parlamentare, în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că puțin peste 6.000 de români din afara granițelor s-au înregistrat în Registrul Electoral, iar, dintre aceștia doar 4.789 au precizat că vor să voteze prin corespondență. Legea care introduce posibilitatea votului prin corespondență, așa cum a fost aprobată de Parlament, conține proceduri mai complicate de înscriere în Registru și limitează posibilitățile guvernului de a crea noi secții de votare.

Soluția pentru a evita repetarea situației de la alegerile prezidențiale din 2014, când românii au stat la cozi interminabile sau au fost trimiși la secții aflate la distanțe mari de localitatea lor, este suplimentarea acestora. Astfel, potrivit proiectului de ordonanță de urgență obținut de MEDIAFAX, guvernul poate dispune crearea unui număr mai mare de secții, față de cele organizate pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare, secțiile consulare, dacă acestea funcționează în locații diferite și institutele culturale din străinătate.

Concret, la articolul 23 este introdus un amendament care precizează că Ministerul Afacerilor Externe propune Autorității Electorale Permanente înființarea de secții suplimentare, în afara secțiilor de votare de pe lângă misiuni diplomatice, în termen de 15 zile de la anunțarea datei alegerilor. Secțiile vor fi organizate cu acordul țării respective.

În plus, Guvernul menține posibilitatea de a înființa noi secții de votare, cu acordul autorităților din țara respectivă, dacă cel puțin 100 de alegători cu domiciliul sau reședința în acele localități au solicitat acest lucru prin înscrierea în Registrul electoral.

„Lipsa de acțiune din partea guvernului ar perpetua o situație de fapt care ar conduce la îngrădiri grave și nejustificate ale dreptului constituțional de a alege, ceea ce ar fi complet inacceptabil. Amendamentele aduse art. 23 alin. (2) clarifică faptul că (…) pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare”, argumentează guvernul.

Procedura de înregistrare în Registrul electoral este simplificată, astfel încât românii din diaspora pot trimite cererile și copiile după documentele necesare înscrierii și prin e-mail.

Mai mult, sunt abrogate prevederile care împiedică votul pe liste suplimentare pentru pe românii care și-au schimbat domiciliul sau domiciliază în țară, dar au reședința în străinătate.

Inițiatorii mai argumentează că, așa cum a fost adoptată de Parlament, legea ar îngădui crearea unui număr cert de secții de votare drastic mai mic decât cel consacrat de practica organizării alegerilor în străinătate în anii trecuți.

„Ar dispărea astfel, într-o serie de țări cu un număr semnificativ de cetățeni români, zeci de secții de votare, cunoscute de comunitățile locale, unde, după 2007, s-au organizat alegeri cu ocazia fiecărui scrutin, pe baza cutumei deja recunoscute. Dacă cetățenii români cu domiciliul sau reședința în localitățile unde anterior au fost organizate asemenea secții, nu se înscriu în Registrul electoral cu opțiunea de a vota în localitatea lor (sau prin corespondență), ei ar trebui să se deplaseze până la secțiile de votare create pe lângă misiunile diplomatice (și celelalte reprezentanțe ale statutului) ca să poată să-și exercite dreptul de a alege. Chiar și în situația în care s-ar înființa, la solicitarea a cel puțin 100 de alegători, o secție de votare în acea localitate, alegătorul care nu figurează în Registrul electoral nu poate vota în localitatea de domiciliu sau reședință, neputând să fie înscris în listele suplimentare”, se mai arată în documentul Guvernului.

Proiectul urmează să intre în dezbatere publică și va fi aprobat de Guvern la începutul lunii septembrie, odată cu revenirea parlamentarilor din vacanță.

În jur de 500 de români din diaspora s-au înscris, în ultima perioadă, în Registrul electoral cu opțiunea pentru vot prin corespondență, numărul total ajungând la 4.789 față de 4.286 câți figurau în evidența Autorității Electorale Permanente în urmă cu o săptămână.

Potrivit AEP, un număr de 6.081 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.789 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 1.292 au optat pentru votul în secțiile de votare.

Cei mai mulți cetățeni români care vor să voteze prin corespondență sunt în Spania – 2.283. În Italia sunt 987 de români care vor să voteze prin corespondență, În Germania 223, iar în Franța 206.

La sfârșitul lunii iulie, premierul Dacian Cioloș anunța că își propune ca ordonanța de urgență privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârșitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficiențele legii actuale care pot duce la restricții mai mari decât în anii trecuți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Yamato Zaharia a fost “asaltat” de Ovidiu Neveu la o terasă din centrul Bucureștiului. Răfuiala...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Prințul Harry și Meghan au confirmat. Vestea face deja înconjurul lumii
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi