„Soluția locală” a ministrului Educației pentru scandalul diplomatic România-Ungaria. Kelemen: Campanie împotriva Liceului Romano – Catolic se încadrează în seria acțiunilor anti-maghiare
Kelemen: Unii încearcă de câțiva ani să descurajeze voința comunității maghiare
Pop: Este o problemă locală, fiind și un dosar DNA în lucru.
Florea: Românii și maghiarii conviețuiesc într-o armonie care poate că pe unii politicieni îi deranjează
ISJ: Această unitate școlară, o spun cu părere de rău, nu mai există din punct de vedere legal
360 de elevi care învățau la Liceul Romano-Catolic din Tg-Mureș nu știu dacă luni vor începe școala. Primăria arată cu degetul spre fostul inspector școlar, ministerul dă din umeri, iar UDMR acuză o acțiune împotriva comunității maghiare.
„Aici, la Târgu Mureș, unii încearcă de câțiva ani să descurajeze voința comunității maghiare, dezideratele noastre, pe care le exprimăm lunar, în legătură cu drepturile noastre lingvistice, simbolurile naționale, dar și cu situația UMF din Târgu Mureș”, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor, la doar o zi după 2.500 de maghiari au ieșit în stradă la Târgu Mureș, nemulțumiți de situația de la Liceului Teoretic Romano-Catolic.
Kelemen Hunor consideră că această campanie îndreptată împotriva școlii se încadrează în seria acțiunilor anti-maghiare care par să se intensifice în ultima perioadă, atitudine pe care comunitatea maghiară o resimte din ce în ce mai mult.
„Datoria statului era de a garanta acest demers, deoarece este un drept al comunității care trebuie respectat”, spune președintele UDMR, care susține și că maghiarii nu au luat nimic de la nimeni în momentul înființării unității școlare.
„Este o așteptare legitimă a comunității, care aparent îi rănește pe unii. Consider că este un lucru foarte grav, care atrage după sine numeroase consecințe. În acest moment soluția este la îndemâna inspectorului școlar general, la Ministerul Educației, întrucât școala funcționează. Trebuie, însă, prelungit mandatul directorului și menținut statutul de persoană juridică a școlii. Când a fost reînființată școala romano-catolică, comunitatea maghiară nu a luat nimic de la nimeni și în nici un caz de la majoritate. A fost reînființată o școală care în anul 1949 a fost închisă, susținută și de către episcopul Márton Ãron”, a mai declarat Kelemen Hunor, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Ministrul Educației, Liviu Pop, spune însă că situația de la Târgu Mureș este una „locală”.
„La Târgu Mureș avem o situație specială. Nu este atributul Ministerului Educației. După ședința de Guvern aș vrea să vă prezint câteva soluții locale. Este o problemă locală, fiind și un dosar DNA în lucru. Avem tratament egal față de toate minoritățile din România. Nu e o problemă la nivelul Ministerului Educației, ci locală. Cred că avem o soluție pentru ca elevii să nu sufere acolo”, a spus ministrul, în debutul ședinței de Guvern.
Potrivit unor surse oficiale, ministerul are o soluție în scandal, respectiv școlarizarea copiilor în cadrul unei unități acreditate, dar părinții au refuzat pe motiv că „nu există respect pentru elevii catolici, că nu au dreptul la educație. Drept urmare, reprezentanții ministerului așteaptă ca Liceul romano-catolic să adune documentația necesară și să ceară autotizație, situația putând să dureze însă câteva luni de zile.
Florea: Regret că Municipiul Târgu Mureș a ajuns un poligon, creându-se astfel știri false despre așa zise tensiuni interetnice.
„Este un lucru pe care l-am anticipat, tocmai de aceea Primăria Municipiului Tîrgu Mureș și Consiliul Local Tîrgu Mureș au depus eforturi considerabile pentru a nu se ajunge în această situație. Noi nu ne-am dorit altceva decât ca lucrurile să fie clare pentru copiii înscrși la această unitate de învățământ. Ar fi indicat ca orice discuție diplomatică să aibă loc între oameni de stat cu experiență, dar din păcate lucrurile stau altfel și vorbesc în spațiul public persoane care nu răspund pentru ce spun, din grabă de a mai câștiga câteva puncte electorale. Inspectorul școlar general, care era în funcție la acea vreme, trebuie să recunoască că a greșit pentru el a fost cel care a susținut că deține toate documentele necesare înființării acestui liceu. Există în prezent o decizie judecătorească prin care s-a anulat înființarea liceului Romano Catolic. Regret că Municipiul Târgu Mureș a ajuns un poligon al manifestărilor de acest tip, creându-se astfel știri false despre așa zise tensiuni interetnice. Vă garantez că la Târgu Mureș românii și maghiarii conviețuiesc într-o armonie care poate că pe unii politicieni îi deranjează”, a declarat Doin Florea, pentru agenția MEDIAFAX.
ISJ: Această unitate școlară, o spun cu părere de rău, nu mai există din punct de vedere legal
Ce se va întâmpla luni, la deschiderea anului școlar, cu elevii de la Liceul Romano-Catolic?
„De situația incertă a Liceului Romano-Catolic s-a știut de mult timp, singurul act prin care această școală considera că este legal înființată fiind o decizie a ISJ Mureș din 31 august 2015, deși înființarea/ desființarea unui unități de învățământ se face strict printr-o hotărâre a Consiliului Local, care în acest caz nu există. Această decizie a ISJ Mureș, emisă fără competență, a fost atacată în instanță și suspendată, după care în 13 iunie 2017 a fost anulată. Deci această unitate școlară, o spun cu părere de rău, nu mai există din punct de vedere legal”, a afirmat Ioan Macarie, șeful ISJ Mureș, pentru MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, ISJ Mureș a avansat mai multe propuneri astfel încât cei 362 de elevi din 14 clase să fie școlarizați în unități de învățământ înființate legal, autorizate și acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” sau Colegiul Național „Unirea
„Părinții elevilor au refuzat categoric orice propunere, ei nu doreau școală cu personalitate juridică. Se putea realiza o structură, dar părinții nu au dorit, iar acum ne aflăm în situația foarte complicată de a nu ști cum vor începe copiii școala. Am făcut apel la părinți, dacă le pasă și îi iubesc pe copii, să termine cu aceste lucruri care nu sunt la locul lor și să se gândească la faptul că, de luni, copiii lor trebuie să înceapă școala. Avem dreptul să școlarizăm acești copii în învățământul obligatoriu, doar în acele unități școlare în care există acte de înființare”, a subliniat șeful ISJ Mureș.
Macarie spune că s-a adresat și Consiliul Local Târgu Mureș pentru a lua o măsură în vederea reorganizării.
Nemulțumiți de întreaga situație, circa 2.500 de persoane au ieșit, miercuri seara, în fața Prefecturii din Târgu-Mureș. „Începe școala, iar elevii și părinții nu știu în ce unitate vor învăța”, a spus unul dintre participanți.
Procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reținerea pentru 24 de ore a șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurparea funcției, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile și directorul Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș, Tamasi Zsolt-Jozsef, pentru abuz în serviciu.
„La data de 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureș, printr-o hotărâre, a aprobat alocarea sumei de 1,5 milioane de lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea sub condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano – catolic. Imobilul în care funcționează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece a aparținut cultelor religioase. HCL Tîrgu Mureș a fost prezentată ISJ Mureș în ședința Consiliului de Administrație din data de 19 august 2014, când Ștefan Someșan a subliniat că Ministerul Educației Naționale a fost informat cu privire la conținutul hotărârii și a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal”, au arătat procurorii DNA.
Aceștia au susținut că, în contextul celor prezentate de către Someșan, Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deși, în realitate, „Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ”.
Așadar, în data de 12 septembrie 2014, Ștefan Someșan, în calitate de inspector școlar general a emis o decizie prin care a dispus ca începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeași zi, șeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.
„La data de 16 septembrie 2014, Consiliul Local Târgu Mureș a emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea ISJ Mureș a actului de înființare a acestuia. Deoarece prevederile CL nu puteau fi respectate, Someșan a revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano – Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu. Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tîrgu Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Tîrgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic”, se arată în documentul DNA.
La data de 31 august 2015, deși Ștefan Someșan nu deținea prerogative care să vizeze înființarea unor unități de învățământ preuniversitar ori acreditării unor astfel de unități a dispus înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Național „Unirea” la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de Ministerul Educației către unitatea școlară nou înființată.
Hotărârea ISJ Mureș privind înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureș a fost anulată de Tribunalul Mureș în iunie 2017.
Ca urmare a situației de la Târgu Mureș, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat de oficialii unguri, după care Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizații internaționale, cum ar fi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Ministerul de Externe Român a catalogat decizia ca fiind inadecvată.
„În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă. România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
Întreaga situație este cunoscută și la Palatul Cotroceni. Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Președinției, a declarat că șeful statului este ținut la curent în permanență cu această situație, iar poziția oficială a autorităților române este cea transmisă de MAE.