Soluția MAI pentru localitățile rămase fără curent în caz de calamitate. „Vom înregistra o premieră absolută”
„Până la sfârșitul anului, vom înregistra o premieră absolută pentru țara noastră. Achiziția unor containere de iluminat și generatoare electrice de mare capacitate ce permit aprovizionarea temporară a unor localități cu energie electrică în cazul în care rețeaua publică cedează din cauza calamităților. Am avut nenumărate astfel de situații. Știm ce înseamnă”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Anunțul a fost făcut, miercuri, în contextul în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a prezentat noile dotări ale pompierilor, achiziționate în cadrul Proiectului „Multi risc – modul I”. Este vorba despre containerul de tip multi risc, echipamente și accesorii dar și camioane cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare cu cârlig.
„Asistăm la continuarea unui proiect care a început acum trei ani de dotare prin fonduri structurale a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). A fost împărțit în mai multe subproiecte, fiecare dintre ele cu o anumită destinație, pe inundații, pe mobilitate și mai ales pe o problemă pentru care pompierii nu aveau dotarea adecvată: căutarea și salvarea urbană pentru a face față inclusiv unei catastrofe majore precum un cutremur major. Recent am prezentat containerul multi risc, destinat căutării si salvării. Primele zece containere sunt distribuite, urmează să ajungă acum în țară, urmând ca până la sfârșitul anului acest concept să fie în fiecare județ, în București și la unitatea specială de intervenții pentru situații de urgență”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Reprezentanții instituțiilor beneficiare au explicat că situațiile cu care se confruntă pompierii sunt mai diverse și mai complexe, motiv pentru care este necesar ca dotarea să fie diversificată. Pe lângă containerul multi risc, IGSU a achiziționat și camionul de încărcare-descărcare cu cârlig.
Proiectul are un buget total de aproape 157 milioane lei și a început în decembrie 2016, urmând a dura până în august 2018.
Principalele beneficii ale implementării proiectului „Multi risc – modul I” constau în îmbunătățirea răspunsului serviciilor profesioniste pentru o gamă largă de situații de urgență, dezvoltarea abilităților de bază pentru organizarea și managementul taberelor de sinistrați, precum și îmbunătățirea capabilităților de intervenție pentru misiuni de căutare-salvare, explică pompierii.