Soluția salvatoare prin care patronii de restaurante își pot păstra afacerile. „Trăiești cu impresia că dacă inspectorii ți-au trecut pragul, automat trebuie să plătești o amendă”

Publicat: 30 03. 2015, 13:08
Actualizat: 05 08. 2015, 16:17

Alți patroni au solicitat includerea bacșișului pe nota de plată, dar acest lucru ar presupune modificare legislației fiscale. La rândul lor, inspectorii ANAF spun că nu dau amenzi, dacă banii nu sunt puși în casa de marcat, alături de cei încasați legal.

În centrul Constanței, toate barurile au fost controlate în ultima săptămână și inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 200.000 de lei, acolo unde au găsit sume nefiscalizate, care proveneau deseori din bacșiș. Unul din cele mai populare restaurante de la malul mării a fost închis pentru 30 de zile, scrie site-ul știrileprotv.ro.

Patronii spun că problemele sunt determinate de bacșișuri, care, pentru inspectori, reprezintă „bani negri”, dacă îi găsesc în casa de marcat.

„E o presiune acum care te dezarmează și nu mai știi ce să faci, trăiești cu impresia că dacă ți-au trecut pragul, automat trebuie să plătești o amendă”, a declarat Claudiu Filimon, un proprietar de restaurant. Acesta a angajat un casier, care să separe nota de plată de bacșiș, pe care să-l pună în buzunar. Astfel, în casă au intrat doar bani justificați.

„Da, ospătarii țineau separat tipsul, separat încasările. Cu un casier se simplifică toată situația și posibilitatea de a găsi un plus pe casă sau un plus pe ospătar”, a declarat un alt proprietar de restaurant, Nicu Lascu.

La rândul său, vicepreședintele CNIPMMR (Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mari și Mijlocii) cere ca bacșișul să fie inclus pe bonul fiscal, așa cum se întâmplă deja în alte țări. „Bacșișul este un venit necontabilizat, neînregistrat nicăieri. Ideea a fost de a încerca să promovăm înregistrarea acestui bacșiș în documente, dar într-un fel stimulativ, nu să apese ca o povară fiscală a contribuabilor”, a spus Dan Mureșan.

Fiscalizarea bacșișului ar presupune creșterea prețurilor în restaurante. Până se va găsi o soluție concretă, Fiscul aplică legea și susține că nu poate avea inițiativă de a o schimba.