1.036.391 de angajați au contractele de muncă suspendate (șomaj tehnic) sau încetate, conform datelor publicate joi de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De la ultima raportare, de miercuri, numărul lor a crescut cu 85.425 de înregistrări.
Conform datelor centralizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, numărul contractelor individuale de muncă suspendate/încetate în data de 2 aprilie 2020, a depășit un milion.
Situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate la data de 2 aprilie 2020 (creșteri față de 1 aprilie)
Contracte individuale de muncă suspendate (șomaj tehnic): 862.557 (în creștere cu 67.266)
Contracte individuale de muncă încetate: 173.834 (în creștere cu 18.159)
Miercuri, 1 aprilie, prima zi în care au început să fie primite cererile pentru sprijinul Guvernului, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic, peste 5.000 de angajatori au depus solicitări pentru 70.000 de angajați, a declarat Alin Ignat, secretar de stat Ministerul Muncii.
În plus, potrivit secretatrului de stat, la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială (AJPIS) au fost depuse peste 6.000 de solicitări din partea celorlalte categorii afetate de criva COVID-19, respectiv PFA – uri, întreprinderi individuale, întreprinderi de familie, profesii liberale, sportivi, persoane fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe. Numărul de potențiali beneficiari din această categorie estimat de Alin Ignat este de 500.000.
Angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.
Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.