Prima pagină » Știri » Sondaj: Cei mai mulți moldoveni cred că Republica Moldova este cel mai mult ajutată de România / 42,5 % ar vota pentru unire / Cum a evoluat procentul unioniștilor în ultimii 12 ani

Sondaj: Cei mai mulți moldoveni cred că Republica Moldova este cel mai mult ajutată de România / 42,5 % ar vota pentru unire / Cum a evoluat procentul unioniștilor în ultimii 12 ani

Sondaj: Cei mai mulți moldoveni cred că Republica Moldova este cel mai mult ajutată de România / 42,5 % ar vota pentru unire / Cum a evoluat procentul unioniștilor în ultimii 12 ani
Maia Sandu, primită de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Despre ce au discutat cei doi șefi de stat | VIDEO

Cei mai mulți moldoveni cred că Republica Moldova este cel mai mult ajutată de România, conform unui sondaj de opinie. 42,5 % dintre respondenți spun că ar vota pentru unirea dintre cele două țări.

29,7% din respondenții la sondajul realizat de Barometrul socio-politic spun că România ajută cel mai mult Republica Moldova. 24,1% au afirmat că Uniunea Europeană, 9% că Rusia și 6,7% că SUA, arată datele Barometrului socio-politic, un sondaj realizat de CBS Research.

În ipoteza în care Republica Moldova ar fi atacată militar, cel mai mare sprijin ar veni din România (20,8%), UE – 16,5%, SUA – 13,5%, NATO – 10,5% și Rusia – 3,5%.

Peste 42% dintre moldoveni ar vota pentru unire, dacă ar avea loc un referendum

Potrivit aceleiași cercetări, dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România, 42,5% s-ar pronunța „pentru”.

Procentul unioniștilor crește constant în Republica Moldova.

De exemplu, în urmă cu nouă luni, într-un sondaj realizat tot de CBS Research, 34,4% dintre moldoveni ar fi votat favorabil unirii cu România, ceea ce înseamnă opt procente mai puțin decât opinia exprimată în prezent.

Cifrele sunt în permanentă creștere, mai ales dacă luăm în calcul faptul că în urmă cu 12 ani, în 2010, doar 3% susțineau unirea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul unui eventual referendum în care s-ar adresa întrebarea: „Ați vota pentru sau împotriva aderării Republicii Moldova la NATO?”, peste 29% dintre respondenți ar răspunde afirmativ.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 noiembrie, pe un eșantion de 1.015 respondenți cu vârsta de peste 18 ani (dintre care 55% au răspuns telefonic) și are o marjă de eroare de 3%.

Barometrul socio-politic al Republicii Moldova, ediția a treia, lansat la Casa Oamenilor de Știință din Chișinău, a fost comandat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom.

Raportul integral poate fi consultat AICI.

Vă recomandăm să citiți și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și