Prima pagină » Știri » Sondaj Data Media: Băsescu și susținătorii săi conduc detașat, românii vor încetarea scandalului

Sondaj Data Media: Băsescu și susținătorii săi conduc detașat, românii vor încetarea scandalului

Traian Băsescu și colaboratorii săi au beneficiat din plin de succesul de la referendum, românii susținând unele dintre obiectivele șefului statului, însă nu toate se suprapun cu agenda lor și cred că acesta ar trebui să dialogheze cu partidele, dorind ca scandalul politic să înceteze.

 Traian Băsescu și colaboratorii săi au beneficiat din plin de succesul de la referendum, românii susținând unele dintre obiectivele șefului statului, însă nu toate se suprapun cu agenda lor și cred că acesta ar trebui să dialogheze cu partidele, dorind ca scandalul politic să înceteze.

Aceasta este concluzia Institutului Pro, care a dat publicității, joi, rezultatele sondajului de opinie la nivel național realizat de compania Data Media în perioada 25-29 mai. Sondajul, realizat după publicarea rezultatelor finale ale referendumului privind demiterea președintelui Traian Băsescu, a avut ca scop măsurarea opiniilor și a percepțiilor în legătură cu derularea campaniei electorale, motivațiile votului și așteptările electoratului pentru perioada care urmează (agenda politică, alegerile europarlamentare etc), un aspect important fiind măsurarea percepției legate de variantele de colaborări politice pentru susținerea guvernării.

– Campania pentru referendum – Un procent de 70,6% dintre cei intervievați declară că au urmărit campania desfășurată cu ocazia referendumului, iar 28,7% spun că nu au urmărit-o. Din această campanie, presa în ansamblu iese cel mai bine. Modul în care presa a reflectat campania electorală a plăcut destul de mult românilor (35,3%), ca și dezbaterile la emisiunile TV (32,5%). Au mai plăcut afișele electorale ale lui Traian Băsescu (28,8%), mitingurile de susținere a președintelui (25,7%), discursurile lui Traian Băsescu (24,2%) și reacția societății civile cu privire la referendum (24,2%). În schimb, au plăcut destul de puțin afișele electorale ale adversarilor președintelui (31,9%), discursurile adversarilor președintelui (29%) și mitingurile împotriva președintelui (27,3%). Dintre partidele care l-au criticat pe președinte, PSD a părut cel mai convingător (47,7%), urmat la mare distanță de PNL (8,9%) și PRM (7,1%). Această percepție, măsurată post-factum, arată polarizarea electoratului, dar ea este fără îndoială și o evaluare a felului în care cele două tabere și-au făcut campanie electorală.

– Scandalul "Țigancă împuțită" – Românii au o perspectivă echilibrată asupra incidentului dintre președintele Traian Băsescu și jurnalista de la Antena 1. Cei mai mulți (31,7%) cred că președintele a fost de vină, 29,4% consideră că amândoi sunt vinovați, iar 27% cred că vinovată este jurnalista. 46,4% dintre cei intervievați sunt de acord că instituțiile statului trebuie să ia atitudine în cazuri precum incidentul dintre președintele țării și jurnalista de la Antena 1; 43,4% admit că, de obicei, președintele nu are un comportament agresiv sau disprețuitor față de țigani sau femei; 43% nu sunt de acord cu afirmația că incidentul va afecta imaginea României în UE, iar 51,6% nu sunt de acord că președintele ar trebui dat în judecată pentru acest incident. Dincolo de acest caz, întrebați în ce situație ar trebui să răspundă președintele în fața legii, pe perioada mandatului, românii au răspuns astfel: 64,8% cred că ar trebui să răspundă în toate cazurile în care încalcă legea, iar 32,7% doar atunci când trădează țara și/sau încalcă Constituția.

– Agenda politică post-referendum și soluțiile la criză – Soluțiile de reformă politică sunt receptate pozitiv de public. Astfel, există un număr mare de români care susțin unele sau altele dintre variantele prezentate de sondajul Data Media, ca soluții de posibile schimbări după reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni. De exemplu, într-o proporție mare (77,1%) se consideră că scăderea numărului de parlamentari ar contribui mult la îmbunătățirea situației din țară după referendum. Din aceeași perspectivă post-referendum, 73,8% cred că este necesară o colaborare mai strânsă între Președinte și partidele politice, confirmând astfel orientarea consensualistă a electoratului și dorința acestuia ca, după ce confruntarea electorală s-a terminat, să se refacă dialogul între actorii politici principali. Pe locul al treilea în această listă de soluții se află introducerea votului uninominal (67,8%), urmată de schimbări în comportamentul politic al PSD (49%), modificarea Constituției (42,5%), reformarea PNL (schimbări în conducerea partidului) (39,3%), participarea mai directă a cetățenilor la guvernarea țării, prin referendumuri (36,2%), adoptarea legii lustrației (31,7%) și creșterea puterii președintelui (26,8%). De remarcat este ponderea scăzută a celor care susțin creșterea puterii președintelui, ca factor care să contribuie la îmbunătățirea situației din țară după victoria de la 19 mai (fapt evidențiat și într-o altă întrebare a acestui sondaj, referitoare însă la eliminarea stării de conflictualitate generală de pe scena politică). Cât despre adoptarea legii lustrației, aceasta este o chestiune despre care peste jumătate din respondenți nu au spus nimic, neștiind despre ce este vorba.

În actualele condiții, cea mai bună soluție pentru ca țara să fie condusă mai bine este, pentru 40,2% dintre cei intervievați – organizarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru 26,7% – schimbarea majorității parlamentare, în jurul unui alt guvern, și, pentru 18,4% – continuarea guvernării în formula actuală.

Un grup electoral important, de 42,5%, crede că PNL s-a îndepărtat cel mai mult de ideile Alianței, în timp ce 23,2% spun acest lucru despre PD. (Mediafax)

Citește și