Sondaj IRES. Pe ce servicii publice ar fi dispuși românii să scoată mai mulți bani din propriul buzunar

Publicat: 15 01. 2015, 19:35

Românii ar fi dispuși să plătească bani în plus pentru asigurarea calității unor servicii publice, arată un sondaj IRES realizat în ianuarie 2015, telefonic, pe un eșantion de 1.146 de respondenți.

Sistemul sanitar este serviciul public pentru care 74% dintre respondenți ar fi dispuși să plătească mai mulți bani. Dintre aceștia, 36% ar plăti cu mult în plus, iar 38% cu puțin în plus, conform IRES.

Urmează în topul preferințelor educația (64%), sistemul de colectare a deșeurilor (63%), pensiile (62%), infrastructura (61%).

Românii ar fi dispuși să dea bani mulți în plus față de cât plătesc acum pentru sănătate și infrastructură. Cu mult în plus pentru servicii de sănătate sunt dispuși să plătească respondenții tineri (18-35 ani), cu studii elementare, din Sudul țării, în timp ce pentru infrastructura rutieră sunt dispuși să aloce sume mai mari respondenții între 36 și 50 de ani și cei cu studii superioare, conform IRES.

Pentru educație, ar plăti în plus mult mai ales bărbații tineri între 18 și 35 de ani, cu studii superioare, mai arată sondajul IRES.