Dintre posibilele soluții pentru votul din diaspora, mărirea numărului secțiilor de vot întrunește cea mai mare susținere – 42% dintre respondenți, relevă analiza citată de Agerpres.
Alte două soluții vehiculate, și anume votul electronic și votul prin corespondență, beneficiază de 15%, respectiv 12% susținere din partea cetățenilor. Sondajul mai arată că 6% văd posibile alte soluții, 4% nu consideră că au existat probleme, iar 21% nu știu/nu răspund.
Prim-ministrul este considerat de 31% dintre români „principalul vinovat” pentru problemele cu votul din diaspora în turul 2 al alegerilor prezidențiale din acest an. Urmează Biroul Electoral Central, care este apreciat drept „principal vinovat” de 17% dintre respondenți, ministrul de Externe – 6%, Opoziția – 3%, „Toți” – 10%, „Altcineva” – 8%, în timp ce 3% nu consideră că au existat probleme, iar 22% nu știu/nu răspund.
Solicitați să-și spună opinia cu privire la modul în care a fost organizat votul în diaspora în turul 2 al alegerilor prezidențiale, 42% au o părere „foarte proastă”, 29% – „proastă”, 14% – „bună”, 3% – „foarte bună”, iar 12% nu pot aprecia/nu răspund.
Cercetarea GSSC Avangarde a fost realizată în perioada 6-12 decembrie, volumul eșantionului fiind de 850 persoane de 18 ani și peste. Tipul eșantionului este probabilist, stratificat, iar metoda de culegere a datelor a fost față-în-față cu respondentul, la domiciliul acestuia. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3,36%, pentru un interval de încredere de 95%.