SOREN KIERKEGAARD: Astăzi se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui SOREN KIERKEGAARD. „Nu uita să te iubești pe tine însuți”
SOREN KIERKEGAARD. Astăzi s-au împlinit 200 de ani de la nașterea filozofului danez, teologului, poetului și autorului religios SOREN KIERKEGAARD ( 5 mai 1813 – 11 noiembrie 1855). El a scris texte în care a crticat religia organizată, etica, psihologia și filozofia religiei. Google i-a dedicat un GOOGLE DOODLE special lui SOREN KIERKEGAARD.
SOREN KIERKEGAARD este considerat primul filozof existențialist. El a subliniat în opera sa importanța alegerilor personale. „Viața nu este o prebolemă care trebuie rezolvată, ci o realitate care trebuie experimentată”, spunea SOREN KIERKEGAARD. „Nu uita să te iubești pe tine însuți”.
SOREN KIERKEGAARD a fost un critic acerb al filozofilor și intelectualilor idealiști din timpul lui, precum Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottlieb Fichte, Friedrich Wilhelm Joseph Schelling și Karl Wilhelm Friedrich Schlegel.
Opera lui SOREN KIERKEGAARD în domeniul psihologiei explorează emoțiile și sentimentele indivizilor atunci când se confruntă cu alegerile pe care le fac în viață.
SOREN KIERKEGAARD a debutat editorial în din 1838 cu lucrarea „Din hârtiile cuiva încă în viață”, o analiza critică necruțătoare a romanului „Un biet scripcar” al lui Hans Christian Andersen.
În timpul vieții, SOREN KIERKEGAARD a fost în mare parte neînțeles. „Oamenii mă înțeleg atât de puțin încât nu înțeleg nici măcar atunci când mă plâng că sunt neînțeles”, spunea el.
SOREN KIERKEGAARD a scris peste 40 de lucrări și a influențat marii gânditori, precum Simone de Beauvoir, Niels Bohr, Albert Camus și Jean-Paul Sartre.
Cele mai importante lucrări ale lui SOREN KIERKEGAARD sunt: „Despre conceptul de ironie”, ” Frică și cutremur”, „Repetiția”, „Fărâme filozofice sau o fărâmă de filozofie”, „Conceptul de angoasă”, „Stadii pe drumul vieții”, „Post-scriptum neștiințific, concluziv”, „Faptele iubirii”, „Boala de moarte” și „Cartea despre Adler”.