Sorin Blejnar, despre REȚEAUA care opera sub nasul său: „Eu cred că sunt oameni corecți și cinstiți, cel puțin așa i-am cunoscut eu”. Cum acționa REȚEAUA – INFOGRAFIC INTERACTIV GÂNDUL
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au reținut astăzi pe 11 dintre membrii grupului acuzat că a făcut evaziune fiscală cu motorină și au cerut arestarea acestora și a încă șase persoane în lipsă. Grupul este acuzat că a provocat un prejudiciu de 15 milioane de euro, făcând operațiuni cu combustibili pe care îi declara de calitate inferioară, pentru a evita plata accizelor și a taxelor. Grupul beneficia de protecție la nivel înalt, în ANAF.
VEZI MAI JOS O PREZENTARE MULTIMEDIA A REȚELEI ȘI A CONEXIUNILOR CU SORIN BLEJNAR:
Printre cei învinuiți de DNA și propuși pentru arestare se află nume grele din fosta conducere a ANAF: fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor, Viorel Comăniță, precum și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, care în prezent este dispărut de la domiciliu și urmărit internațional prin Interpol.
Sorin Blejnar ar fi și el cercetat în legătură cu faptele din acest dosar, au declarat surse judiciare pentru gândul, însă deocamdată împotriva sa nu există acuzații oficiale. Numele său apare însă menționat în descrierea pe care procurorii o fac modului în care opera grupul infracțional protejat de conducerea ANAF.
Contactat de gândul, Sorin Blejnar a declarat însă din nou că nu a fost citat sau informat de DNA în legătură cu o presupusă calitate de învinuit în acest dosar.
Blejnar a declarat pentru gândul că nu crede nimic din acuzațiile aduse celor doi colaboratori ai săi din cadrul ANAF, Codruț Marta și Viorel Comăniță: „Nu știu de ce sunt acuzați domnii Comăniță și Marta, în afară de ce a apărut în presă. Este treaba procurorilor să ancheteze. Eu nu am avut și nu am știut nimic. Îmi vine greu să cred că ei au comis faptele de care sunt acuzați. Eu cred că sunt doi oameni corecți și cinstiți, cel puțin asa i-am cunoscut eu”, a declarat Blejnar, pentru gândul.
Sorin Blejnar a afirmat că el nu știa despre activitatea fostului său șef de cabinet Codruț Marta, deși în interceptările care apar în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale a procurorilor, apar referiri la numele său și sunt descrise întâlniri cu caracter „contrainformativ” dintre cei doi.
„După cum vedeți, faptele de care este acuzat (Marta) s-au derulat după 2010, când el nu mai era șeful meu de cabinet. Eu le acord celor doi prezumția de nevinovăție, dar sigur procurorii pot avea alte date”, a spus Blejnar.
Cum opera grupul protejat de conducerea ANAF
DNA a arătat că grupul infracțional pus sub acuzare în acest dosar era condus de omul de afaceri Radu Nemeș, din Bacău, acționarul majoritar al firmei Excella Real Grup, cu sediul în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Prin această firmă, în perioada mai 2011-iulie 2012, au fost rulate peste 33.000 de tone de motorină, care au fost comercializate pe piața din România sub denumirea de produse petroliere inferioare. Firma declara că motorina era achiziționată pentru a fi transformată în păcură, însă de fapt era vândută la stațiile de comercializare a carburanților.
Astfel, a fost evitată plata de accize și de TVA în valoare de 15.203.024 euro, arată DNA.
„În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme «fantomă» pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, arată procurorii DNA.
Transportul motorinei către stațiile de distribuție era asigurat de către Dumitru Emilian Preda și Andrei Florin Jugănaru, prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL București și SC Rad Trans Concept SRL București. Cei doi au fost și ei reținuți și sunt propuși pentru arestare preventivă.
Grupul, din care mai făceau parte soția lui Nemeș, Dana Nemeș, administrator la firma respectivă, și George Guliu, administrator și asociat la firma lui Nemeș, beneficia de protecție la nivel înalt, mai arată DNA.
Astfel, Viorel Comăniță, fost director la Autoritatea Națională a Vămilor (ANV), este acuzat de DNA în acest dosar pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a grupului infracțional. Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) și fost șef al SIPI Constanța, este acuzat de „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității”.
Totodată, Codruț Alexandru Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, șeful ANAF, este acuzat și el de complicitate la evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat. El este acuzat de procurorii DNA că ar fi reprezentat omul de legătură dintre grupul infracțional și conducerea ANAF.
Legătura cu Sorin Blejnar și „palierul de protecție”
DNA arată, în referatul prin care cere arestarea persoanelor din acest caz, că fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, a plecat din țară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ținut constant legătura cu Nemeș, Blejnar și ANAF.
Anchetatorii anticorupție arată în documentul citat că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecție”.
Procurorii notează că din acest palier făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta (dat dispărut din 25 mai de soția sa) și Viorel Comăniță.
„Nemeș Radu, coordonatorul grupării infracționale (…) a acționat în perioada mai 2011 până în prezent în vederea consolidării palierului de protecție format din funcționari cu putere de decizie din cadrul ANAF sau ai structurilor subordonate”, notează procurorii.
Acțiunile întreprinse de Nemeș, mai notează procurorii, au survenit în contextul în care la nivelul fostei conduceri a Ministerului Finanțelor Publice „se analiza serios” oportunitatea demiterii din funcție a lui Sorin Blejnar și a lui Viorel Comăniță.
Astfel, în 20 decembrie 2011, Radu Nemeș s-a întâlnit cu Codruț Alexandru Marta în incinta restaurantului „La Pergola” din municipiul Arad, „într-un regim contrainformativ ridicat, cei doi discutând în tot acest timp cu o voce scăzută fiind foarte atenți la cei din jur”.
Procurorii notează că, la un moment dat, Radu Nemeș i-a cerut ospătarului o bucată de hârtie pe care a desenat ceva în timp ce îi dădea explicații lui Marta. Procurorii arată că modalitatea de realizare a întâlnirii din 20 decembrie 2011 a fost stabilită de Ștefan Pușcașu, angajatul punctului de lucru din București al societății „La Reclama” (deținută de Marta), împreună cu Mihai Buliga, unul dintre „locotenenții” coordonatorului societății Excella Real Grup, în condițiile în care Marta și Nemeș evitau să mențină o legătură directă.
Procurorii mai arată că după ce Marta a discutat cu Ștefan Pușcașu, dar și cu Sorin Florea, în perioada respectivă comisar șef adjunct al Gărzii Financiare, acesta l-a sunat pe Viorel Comăniță, cu care a stabilit o întâlnire. Marta s-a deplasat în 23 decembrie 2011 la reședința din localitatea Cristian, județul Sibiu, a lui Viorel Cominiță, care la acel moment era director executiv al Autorității Naționale a Vămilor (ANV).
„Cu toate că a părăsit România în cursul lunii mai 2011, Codruț Alexandru Marta menține o legătură strânsă cu cercul relațional de care dispune la nivelul administrației fiscale, fiind identificate întâlniri ale acestuia cu Sorin Blejnar la Londra – Marea Britanie, în perioada 18-20 noiembrie 2011, și la București în zilele de 18 (când au fost realizate două reuniuni – una la sediul ANAF și cealalată la restaurantul Osteria Gioia din București, la ambele participând și Viorel Comăniță) și 22 ianuarie, când Alexandru Codruț Marta s-a deplasat la domiciliul președintelui ANAF”, arată procurorii.
Procurorii remarcă faptul că întâlnirea din spațiul public din 19 ianuarie dintre Marta și Blejnar „a fost caracterizată de un comportament riguros contrainformativ adoptat de cei doi, aceștia purtând mai multe discuții cu un ton scăzut, schimbând sistematic amplasamentul în cadrul aceluiași local, fiind foarte atenți la persoanele din jur și oprindu-se din dialog în momentul în care cineva se apropia de ei”.
Operațiunea „Opriți-l pe Blejnar”: „A înnebunit lupul”
Omul de afaceri Radu Nemeș l-ar fi sunat pe Codruț Marta – când era șef de cabinet al președintelui ANAF, Sorin Blejnar -, cerându-i să revină mai repede în țară pentru a-l convinge pe Blejnar să nu demisioneze, întrucât „a înnebunit lupul” și nu mai vrea să rămână în funcție.
Potrivit referatului procurorilor DNA, omul de afaceri Radu Nemeș l-a sunat în luna martie pe Codruț Marta, căruia îi cerea să vină cât mai repede în țară, pentru că a aflat că „a înnebunit lupul acolo și nicicum nu mai vrea să răspundă (Sorin Blejnar intenționa să demisioneze din funcția de președinte al ANAF -n. procurorului)”.
„Codruț Alexandru Marta l-a întrebat dacă «vrea să-l ardă p-ăsta micu», iar Radu Nemeș a spus că nu, și că «vrea să se ardă singur», că «s-a săturat, că alea, că nu mai poate». În continuare Radu Nemeș i-a recomandat lui Marta să vină mai repede în țară, întrucât «pe dvs. întotdeauna v-a ascultat» și, în plus, nu este «o perioadă prea mare… e prea mare presiunea acuma». Codruț Marta a promis că va vorbi cu el și că îl va convinge. Radu Nemeș a spus că «trebuie un pic gândită», context în care Marta i-a reamintit interlocutorului că data trecută când s-a pus problema demiterii lui Blejnar «trebuia una (nota procurorului – o soluție) repede, repede», motiv pentru care ar fi fost preferat pentru numirea în funcția de președinte al ANAF Sorin Florea, deși «p-aia (nota procurorului – varianta) ar fi preferat s-o țină după». În final, Radu Nemeș a promis că-l va suna din nou, după ce va merge la «văru’» (nota procurorului – Viorel Comăniță), întrucât «a fost chemat înapoi»”, se arată în propunerea de arestare întocmită de procurorii DNA.
Procurorii arată că în aceeași zi la scurt timp, în jurul orei 20.23, din locuința lui Viorel Comăniță s-a purtat o discuție între acesta, de pe telefonul mobil folosit de Radu Nemeș, și Alexandru Codruț Marta.
Procurorii mai notează că Viorel Comăniță și-a exprimat nedumerirea privind decizia intempestivă a lui Blejnar care „s-a apucat să-și facă curățenie”.
Procurorii arată că în finalul acestei discuții, Alexandru Codruț Marta a spus că pentru a-l face pe Blejnar să se răzgândească trebuie „să stea cu el”, „să mai aștepte o săptămână-două”.
Elan Schwartzenberg, omul de legătură cu Guvernul
Procurorii DNA susțin că, din indiciile obținute, Codruț Marta se baza pentru menținerea în funcție, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar și a lui Viorel Comăniță, pe relațiile deținute de omul de afaceri Emilian (Elan) Schwartzenberg la nivel guvernamental.
Potrivit procurorilor DNA, Nemeș i-a cerut lui Marta ca Blejnar să mai stea „măcar o lună, două, fiind și cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt și altele noi”, pentru că bănuia că „nu îi este chiar indiferent ce se întâmplă în jurul lui”.
Menținerea în funcție a lui Blejnar, arată procurorii, era esențială pentru Radu Nemeș, care intenționa să finalizeze o serie de proiecte și „să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”, sens în care Marta și-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât și pentru a acționa în sensul numirii unei alte persoane obediente, „iar dacă tot vrea neapărat să plece, să pună pe cine trebuie”, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar, evident în sensul grupării infracționale, era Sorin Florea – comisar general adjunct al Gărzii Financiare.
Procurorii susțin în referat că Marta își punea bazele menținerii în funcție a lui Blejnar și Comăniță pe relațiile deținute de Emilian Schwartzenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental.
„Astfel, indicii obținute relevă că Alexandru Codruț Marta se bazează pentru a asigura menținerea în funcție (până la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemeș la 1 martie) a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță pe relațiile deținute de Emilian Schwartzenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment„, se arată în documentul citat.
Procurorii mai arată că, în 5 martie, Codruț Marta s-a întâlnit, în jurul orei 10.10, cu Viorel Comăniță, iar apoi a discutat mai bine de o oră la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai notează că, în 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o întâlnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmițându-i: „Vin și cu răspunsurile, cred că până atunci cu așa”.