Sorin Blejnar rămâne cu interdicția de părăsi țara
Curtea de Apel București a menținut interdicția de a părăsi țara dispusă în cazul lui Sorin Blejnar, instanța respingând, luni, contestația fostului șef al ANAF față de măsura preventivă luată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cazul său.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis recent prelungirea cu 30 de zile a măsurii interdicției de a părăsi țara dispusă în cazul fostului șef al ANAF Sorin Blejnar.
Decizia a fost contestată de Sorin Blejnar la Curtea de Apel București, care luni i-a respins definitiv plângerea.
Măsura preventivă a fost luată în dosarul în care fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracțional care ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantități de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
În acest caz mai sunt cercetați fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța Dan Secăreanu, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, soții Radu și Dana Nemeș, Mihai Gulea, Ștefan Pușcașu și Ovidiu Ioan Moldovan.
DNA a instituit sechestru asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, fostului său șef de cabinet Codruț Marta (dat dispărut-n.r.) și fostului director al Autorității Naționale a Vămilor, Viorel Comăniță.
Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș ar fi constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.
Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți.
În referat, anchetatorii anticorupție arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecție”.
Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta (dat dispărut din 25 mai și dat în urmărire internațională din 30 mai – n.r.) și Viorel Comăniță.
Procurorii DNA susțin că, din indiciile obținute, Codruț Marta se baza pentru menținerea în funcție, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță pe relațiile deținute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.
Procurorii anticorupție arată, în documentul citat, că Alexandru Codruț Marta ar fi promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeș.
Sorin Blejnar este judecat, alături de fostul său șef de cabinet Codruț Marta, și într-un alt dosar, fiind acuzat de procurorii DIICOT Brașov pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.