Prima pagină » Știri » Sorin Blejnar și dosarul evaziunii fiscale cu motorină

Sorin Blejnar și dosarul evaziunii fiscale cu motorină

Sorin Blejnar și dosarul evaziunii fiscale cu motorină
Numele fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost vehiculat în mai multe dosare investigate, însă până în prezent nu a fost trimis în judecată pentru vreo infracțiune

Numele fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost vehiculat în mai multe dosare investigate, însă până în prezent nu a fost trimis în judecată pentru vreo infracțiune. În cele mai recent dosar, surse judiciare susțin că Blejnar ar fi pus sub acuzare de DNA. Dosarul privește un grup infracțional de 11 persoane care ar fi păgubit statul cu 15 milioane euro prin evaziune fiscală cu produse petroliere.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar ar fi cercetat în dosarul de evaziune cu produse petroliere în care 11 persoane printre care fostul șef al vămilor, Viorel Comăniță, fostul șef al SIPI Constanța, Dan Secăreanu și omul de afaceri Radu Nemeș au fost reținuți de DNA. În acest dosar procurorii susțin că statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de euro. Cei 11 învinuiți ar fi constituit un grup infracțional care a comercializat motorină, dar în acte au trecut că vând produse petroliere inferioare. Astfel, s-au sustras de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină.

Oficial, DNA nu a precizat dacă Sorin Blejnar are calitate de învinuit în dosar. Potrivit surselor judiciare citate de Mediafax, Blejnar ar fi acuzat că în calitate de șef al ANAF ar fi avut cunoștință de activitățile ilegale ale firmelor omului de afaceri Radu Nemeș, cel care a vândut motorina, context în care fie nu a intervenit, fie le-ar fi sprijinit.

Sorin Blejnar a respins acuzațiile și a precizat că nu i s-a adus la cunoștință că ar fi fost pus sub învinuire. „Nu am fost citat, nu mi s-a adus nimic la cunoștință, nu s-a făcut nicio percheziție la mine”, a declarat Blejnar.

Numele lui Sorin Blejnar a fost vehiculat în dosarele vameșilor arestați în 2011, în urma unei ample operațiuni a DNA. Cornel Costea, șeful Vămii Ploiești arestat în 2011 a declarat în fața judecătorilor că a luat șpagă și că o parte din bani ajungeau la Sorin Blejnar, care era șeful ANAF.

Cornel Costea a fost numit în funcția de la Vama Ploiești de președintele ANAF, Sorin Blejnar. Sorin Blejnar a respins acuzațiile. Procurorii nu l-au trimis în judecată pe Blejnar în dosarele vameșilor.

Numele lui Blejnar a fost vehiculat și într-un alt dosar în care este cercetat Codru Marta, fostul său șef de cabinet. Presa a relatat în februarie 2012 că Sorin Blejnar ar fi fost cercetat pentru instigare la evaziune fiscală. DNA a infirmat însă la acel moment că împotriva lui Sorin Blejnar s-ar fi început urmărirea penală.

În martie 2011, presa a relatat că numele lui Sorin Blejnar apare în dosarul omului de afaceri Antonello Celestini. Potrivit Mediafax, un avocat ar fi declarat că în cadrul audierilor la DNA, procurorii ar fi discutat de un dosar de trafic de influență deschis pe numele lui Blejnar. Până în prezent, nici în acest caz Sorin Blejnar nu a fost pus sub învinuire sau trimis în judecată pentru acuzația de trafic de influență.

În 2011, presa a relatat că Sorin Blejnar ar fi cercetat într-un alt dosar de evaziune cu produse petroliere. Mai precis era vorba de o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța care viza modul în care a fost autorizată, în anul 2007, funcționarea unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere.

În 2010, numele fostului șef al ANAF a fost vehiculat în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reșița firmei lui Said Baaklini, achiziție ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro. În acest dosar a fost pus sub învinuire senatorul PDL Mircea Banias. Nici în acest dosar Sorin Blejnar nu a fost trimis în judecată.

Autor

Citește și