Sorin Cîmpeanu: Avem 5.000 de medici și asistenți medicali pentru 17.000 de școli

Publicat: 02 02. 2021, 21:44
Actualizat: 06 04. 2021, 15:07
Sorin Cîmpeanu/ Sursă FOTO: GOV.ro - Ilustrativ

Potrivit unei declarații făcute marți seară de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, un triaj în școli nu ar ajuta foarte mult, mai ales că în sistemul educațional sunt aproximativ 5.000 de medici și asistenți medicali, iar numărul școlilor depășește 17.000.

Ministrul nu are încredere în triaj

Ministrul Educației a declarat, marți seara, la Antena 3, că este important personalul medical în școli, dar nu crede că triajul va ajuta foarte mult.

„Personalul medical din școli este foarte important în mai multe situații. Nu cred că acel triaj, măsurarea temperaturii ajută foarte mult. Îndrăznesc să vă spun că la examenul național de bacalaureat au fost depistați doar 4 elevi cu o temperatură peste media admisă (…). Nu cred că partea de triaj va fi un element esențial în acest ordin (ordinul comun al MEN și MS – n.r.). Încerc să nu mă antepronunț, pentru că este un ordin comun. Dar prezența personalului medical în școli este extrem de importantă. Este extrem de importantă pentru că dacă vom ajunge să implementăm acel proiect de testare cu teste antigen, e nevoie pentru asta de personal medical. Testarea este un act medical și nu unul educațional. Se face de către medici sau asistente”, a afirmat Cîmpeanu.

Doar 113 medici de medicină școlară

Acesta crede că situația cea mai dificilă va fi asigurarea unui cadru medical în fiecare școală, pentru că școli sunt de peste 3 ori mai multe decât cadre medicale.

„În sistemul educațional există doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistente, angajați în Ministerul Educației. Mai sunt 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi și peste 3.000 de asistenți medicali. Deci, în total, personalul medical disponibil teoretic în școli este de aproape 5.000 de persoane – medici și asistenți medicali, angajați ai Ministerului Educației și angajați ai Ministerului Sănătății. La ora la care vorbim aceștia sunt detașați la DSP-uri. Va trebui ca de la DSP-urisă se întoarcă în școli. Și se vor întoarce în școli, dar sunt doar 5.000 și școlile sunt 17.000. Ar fi nevoie de o persoană cu competențe medicale în fiecare școală pentru testare, dar mai ales pentru situațiile în care vor apărea cazuri în care 1, 2, 3, 4 copii – sigur, nu ne dorim, dar e poate posibil să apară cazuri care vor trebui să beneficieze de o atenție din partea cuiva cu competențe medicale”, a mai declarat Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că o soluție ar fi ca testarea să fie asigurată de DSP-uri.