Sorin Cîmpeanu: „În valoare absolută, bugetul Educației este cel mai mare din ultimii 30 de ani”
„Bugetul Educației este, în valoare absolută, cel mai mare din ultimii 30 de ani, dar ca procent din PIB este ceva mai mic decât cel de anul trecut”, a afirmat, duminică, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.
Bugetul ministerului, mai mare cu 242 de milioane de lei decât anul trecut
Potrivit ministrului, bugetul ministerului este mai mare cu 242 de milioane de lei decât execuția de anul trecut.
În proiectul de buget ministerul are o alocare de 31,1 miliarde lei, cu 2,8% mai mult decît execuția din 2020.
Acesta a mai spus că în buget nu se mai regăsesc cheltuieli de 1 miliard de lei, printre care voucherele de vacanță, fondul de rezervă sau anumite diferențe salariale.
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre lipsa din sistemul de educație a capacității administrative de rezolvare a unor probleme, oferind exemplul școlilor cu toalete în curte. Anul trecut din alocarea bugetară de 32 de milioane de lei s-au cheltuit 18,8 milioane de lei, a sspus Cîmpeanu. „Nu știu, este greu pentru un profesor din mediul rural”, a spus ministrul.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Nu toate şcolile vor primi teste antigen. Aş vrea ca DSP să înţeleagă foarte bine acest aspect!”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri, 12 februarie, faptul că nu toate școlile din țară vor avea teste antigen pentru testarea elevilor care prezintă simptome specifice COVID-19.
Sorin Cîmpeanu a precizat că unitățile școlare care nu au cabinet medical sau personal specializat nu au de ce să primească teste antigen. Însă Direcţiile de Sănătate Publică vor fi dotate cu acest tip de teste.
Sorin Cîmpeanu: Acolo unde există cabinet medical şi personal medical au de ce să ajungă teste antigen
„18% din şcolile din România au cabinet medical. Nu toate aceste şcoli dotate cu cabinet medical au si personal medical. Acest raportări vizează exclusiv acele şcoli care au cabinet medical, care au personal medical si care au administrat teste antingen rapide. Şcolile care nu au cabinet medical, deci care nu au posibilitatea de administrare a testelor rapide, nu au ce raporta către DSP. E o problemă gestionată de Ministerul Sănătăţii prin DSP-uri. Nu au de ce să ajunga teste antigen în toate şcoile, aşa cum a spus domnul director DSP, pentru ca testarea este un act medical administrat de personal medical. În acele şcoli care nu există peronal medical, nu au de ce să ajungă. Ele sunt la DSP. Sunt peste 1 milion de teste distribuite de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă încă de acum o săptămână. Acolo unde există cabinet medical şi personal medical au de ce să ajungă. Unde nu e cabinet medical şi personal medical, nu au de ce să ajungă în şcoli. Aş vrea ca DSP să înţeleagă foarte bine acest aspect. Testele rămân la DSP. Au ca destinaţie testarea elevilor şi personalul din învăţământ şi vor fi admiistrate de către DSP”, a spus ministrul Educaţiei la Antena 3.