„Sarcina unui Guvern interimar este aceea de a aigura gestiunea tuturor problemelor curente. (…) Prin tematica acestei conferințe ne suprapunem peste o problematică deosebit de acuală, și anume aceea a evaluării complexe din punct de vedere al riscului la incendii, al riscului la explozii și al riscului seismic. Am considerat oportună prezența, având în vedere nevoia pe care am declarat-o, și nu o dată, de implicare a mediului academic în soluționarea problemelor reale cu care ne confruntăm și constat cu satisfacție că există disponibilitate (…) din partea mediului academic”, a spus acesta în cadrul simpozionului.
În finalul conferinței, Sorin Cîmpeanu a subliniat că, în afară de școlile din România, există multe alte instituții publice și clădiri aglomerate, precum universitățile, care nu au toate avizele necesare funcționării.
„Din școlile din România, și nu numai școli, sunt și universități și alte instiuții publice, o mare parte nu au avizele corespunzătoare. Suntem în momentul în care am decis că vom verifica coerența reglementărilor și vor fi necesare analize complexe de rsic atât la incendii, cât și la explozii și cutremure”, a arătat prim-ministrul interimar.
În același timp, Sorin Cîmpeanu a subliniat importanța verificării și ajustării „coerenței” reglementărilor în domeniu. „Cel mai important este să verificăm coerența reglementărilor din domeniu, deoarce există o hotărâre de guvern din 1992, o lege din 2006 modificată, există prevederi care suspendă sau reglementează lipsa avizelor pentru școlile construite înainte de o anumită perioadă. Deci sunt lucruri pe care trebuie să le verificăm și să le punem într-o coerență firească. Pentru asta avem nevoie de specialiști și acesta este motivul prezenței mele aici”, a adăugat acesta.
Pe 7 noiembrie, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a dezvăluit că doar 7% din numărul total al școlilor din România, adică aproximativ 2.000 de instituții de învățământ, dețin autorizație de funcționare emisă de pompieri. Ulterior, Sorin Cîmpeanu a spus, într-o emisiune televizată că, după transformarea acestei declarații într-un subiect de presă, alte 4.000 de unități școlare „și-au adus aminte” că dețin astfel de avize.