Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, informează MAE, citând un anunț făcut de către secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.
„Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfacție anunțul făcut de către Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a informat Consiliul Nord-Atlantic, în cursul zilei de 22 mai 2013, în legătură cu decizia sa de desemnare a lui Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, în funcția de Asistent al Secretarului General NATO (ASG) pentru riscuri de securitate emergente, în baza rezultatelor concursului organizat la începutul lunii mai 2013”, se arată într-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.
Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe, precizează Ministerul.
„Experiența sa include activitatea în cadrul Direcției de analiză politică, în funcțiile de consilier al ministrului și purtător de cuvânt al MAE, director al Direcției NATO din cadrul ministerului. A deținut funcțiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum și în calitate de Reprezentant permanent al României la NATO, deținând în ultimele 17 luni și poziția de Decan al Consiliului Nord-Atlantic. Funcția de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente vizează conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente și urmează să fie preluată în luna octombrie 2013”, se mai arată în comunicatul MAE.
„Ocuparea de către România a acestei poziții în conducerea NATO reprezintă, dincolo de confirmarea competențelor candidaturii românești, o recunoaștere a rolului, contribuțiilor și a profilului strategic al României în NATO, precum și un rezultat important al strategiei Ministerului Afacerilor Externe de promovare activă a candidaturilor românești pentru ocuparea unor poziții de înaltă responsabilitate și influență în cadrul organizațiilor internaționale, în special în cadrul UE și NATO”, a declarat ministrul Titus Corlățean.
Conducerea Secretariatului General NATO include, alături de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia și șapte șefi de divizii cu rang de ASG/Secretar general adjunct. Având în vedere că numărul pozițiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decât numărul țărilor membre, ocuparea funcțiilor de șefi de divizie se realizează pe baza unui concurs de competențe deschis candidaților din rândul țărilor membre.
Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, înființată în anul 2010, în contextul adoptării Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea și promovarea politicilor și programelor Alianței vizând răspunsurile la amenințările de securitate ale secolului XXI. În cadrul acestei Divizii sunt gestionate problematicile apărării cibernetice, securității energetice, neproliferării armelor de distrugere în masă, a luptei împotriva terorismului, precum și capabilitatea de analiză strategică a Alianței.