Sorin Oprescu, adus la Tribunalul București. O nouă încercare în instanță
Instanța a început discuțiile în această cauză, urmând să decidă dacă admite solicitarea lui Sorin Oprescu sau dacă edilul rămâne în arest preventiv, măsură luată în 6 septembrie.
Indiferent dacă Tribunalul București va stabili înlocuirea arestului preventiv sau menținerea acestei măsuri, hotărârea va putea fi contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă.
Avocatul Viorel Mocanu a declarat pentru MEDIAFAX, înaintea ședinței de judecată, că luni a fost depusă o nouă sesizare în care Sorin Oprescu îi cere șefului Arestului Capitalei, Mihai Dincă, să dispună să îi fie restituite stiloul injector pentru insulină, precum și două fiole de insulină de tip „Novo Rapid”, ridicate la percheziția făcută în celula acestuia. Mocanu a precizat că dacă acestea nu vor fi restituite, se poate considera că lui Sorin Oprescu i se pune viața în pericol.
Avocatul a mai arătat că suma de aproximativ 30.000 de lei găsită într-un șifonier dintr-o cameră în care ar fi locuit în ultima perioadă și ar fi murit, în 2010, tatăl lui Sorin Oprescu a aparținut cu adevărat tatălui edilului, precizând că BNR a emis o adresă aflată la dosarul cauzei prin care se certifică faptul că bancnotele pentru care s-au solicitat relații de către DNA sunt din perioada 2005-2009. Mocanu a adăugat că procurorii DNA au susținut că suma de aproximativ 30.000 de lei este suspectă și prezumat a fi în legătură cu fapte de corupție, în vreme ce apărarea lui Oprescu și edilul au arătat că suma reprezintă bani strânși de tatăl acestuia, în ultimii ani de viață.
Totodată, potrivit avocatului, în decizia judecătoarei Camelia Bogdan se arată că banii ar fi fost din edițiile monetare de după 2010, context în care adresa BNR vine să contrazică afirmațiile, întărind indirect apărarea lui Oprescu.
În 15 octombrie a fost făcută o percheziție în celula lui Sorin Oprescu, Poliția Capitalei spunând că au fost ridicate doar două flacoane de insulină injectabilă, în timp ce avocații edilului au susținut că i-au fost luate atunci și medicamentele pe care acesta le avea în cameră.
Poliția Capitalei a precizat că administrarea tuturor medicamentelor pentru Sorin Oprescu se face exclusiv la recomandarea și sub supravegherea unui medic sau asistent de la Cabinetul Medical al Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.
Avocatul Viorel Mocanu spunea că a trimis, în 15 octombrie, o sesizare conducerii Ministerului Afacerilor Interne, în care a acuzat conducerea Arestului Central și pe șefa cabinetului medical al unității că nu respectă măsurile stabilite de medici pentru Sorin Oprescu.
Avocații lui Sorin Oprescu au reclamat și la Ministerul Sănătății comportamentul personalului medico-sanitar de la Arestul Capitalei, arătând, într-o sesizare înregistrată în 9 octombrie, că nu se respectă drepturile edilului, arestat din 6 septembrie, și nu i se acordă tratament și hrană adecvate bolilor de care suferă. Apărătorii lui Sorin Oprescu au cerut Ministerului Sănătății să verifice „neregulile din cadrul cabinetului medical aflat în serviciul de arest preventiv”, arătând că doctorița de la Arestul Central al Poliției Capitalei ar refuza să îl lase pe acesta să facă noi analize și investigații medicale, așa cum au recomandat medicii care l-au consultat până acum. Viorel Mocanu a precizat că sesizarea făcută la Ministerul Sănătății a fost transmisă la Colegiul Medicilor, care urmează să o soluționeze.
Anterior, o altă sesizare a fost depusă la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” – Policlinica MAI din București.
Curtea de Apel București a decis, în 9 octombrie, ca Sorin Oprescu să râmână încă 30 de zile în arest. Instanța a respins contestația edilului și a menținut decizia Tribunalului București de prelungire a mandatului emis în 6 septembrie, în dosarul în care edilul suspendat al Capitalei este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. Curtea de Apel București a respins, pe 6 octombrie, o altă cerere a edilului de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau cu arest la domiciliu.
Sorin Oprescu a fost dus, în 14 octombrie, înapoi în Arestul Poliției Capitalei, după ce i-au fost făcute investigații medicale la Centrul Oncologic Fundeni, cerute de avocații edilului, care arătau că i-ar fi fost depistat un nodul la un plămân, existând suspiciuni că ar avea cancer.
Primarul suspendat al Capitalei fusese transferta în 8 octombrie, sub pază, din Arestul Capitalei, mai întâi la Institutul Oncologic București, apoi la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. Paulescu”, unde a stat cinci zile, din 9 până în 14 octombrie. OPrescu a fost dus la Institutul „N.Paulescu” întrucât starea sa nu a permit, în 9 octombrie, realizarea investigației PET/CT (computer tomograf) la care trebuia să fie supus, din cauza valorilor crescute ale glicemiei, fiind astfel reprogramat în 14 octombrie.
Apărătorii lui Sorin Oprescu arătau, în cererea de transfer într-un spital, că, în urma investigațiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgență București, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecțiuni, unele grave, fiindu-i depistat și un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat „un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept”, fiind recomandată efectuarea unor investigații suplimentare.
Sorin Oprescu, încarcerat din 6 septembrie în Arestul Central al Poliției Capitalei, a fost transferat și în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a stat internat într-o rezervă la Secția de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigații, printre care și o coronarografie.
Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel București a menținut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv și fiind suspendat din funcție, din 15 septembrie.
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.