Sorin Oprescu, audiat la DNA într-un dosar de corupție. Primarul Capitalei: „Retrocedarea s-a făcut în mandatul lui Videanu”
Potrivit DNA, în acest caz miza retrocedării a fost un teren evaluat la 3,3 milioane euro. Iată ce spune DNA despre dosarul în care este audiat Sorin Oprescu:
În cursul anului 2004, inculpatul Creci Andrei-George, și-a încălcat atribuțiile de serviciu și obligațiile legale, care îi reveneau în virtutea funcției și a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19.11.2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparținând domeniului privat al Municipiului București, în suprafață de 15.209,87 m.p. , evaluat la suma de 3.303.301 euro și măsuri reparatorii pentru restul suprafeței până la 3,5 ha.
Ulterior săvârșirii faptei, inculpatul Creci Andrei-George a acționat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârșite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului București la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.
În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului București nu se constituie parte civilă în dosarul penal, și, depășind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalității procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar și a respectării dispozițiilor legale în activitatea desfășurată de comisie.
De asemenea, în cazul unei alte adrese trimisă de către Direcția Națională Anticorupție primarului general al Municipiului București, inculpatul Creci Andrei-George, prin influența pe care o are asupra funcționarilor publici de execuție, din cadrul Primăriei Municipiului București, a determinat-o pe inculpata Fălan Catia-Viviana, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză și să redacteze răspunsul către Direcția Națională Anticorupție.
Prin adresa din 26.06.2014, Primăria Municipiului București a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-și dreptul de a acționa pe cale civilă, ci și că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea și localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, așadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate.
Sorin Oprescu a spus, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție, că retrocedarea terenului din București – pentru care este cercetat Andrei Creci, fost șef de serviciu în Direcția Juridică a municipalității – s-a făcut în timpul mandatului lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei.
Potrivit Mediafax, primarul general a precizat că urmărirea penală în această cauză a început în 2007, înainte ca el să ajungă la Primăria Capitalei. Oprescu a mai arătat că Primăria Capitalei se va constitui parte civilă în cauză, pentru recuperarea prejudicului produs instituției.