Prima pagină » Știri » Sorin Oprescu, dus de urgență la spital

Sorin Oprescu, dus de urgență la spital

Sorin Oprescu, dus de urgență la spital
Sorin Oprescu a fost dus de urgență la spital, luni seară, după ce i s-ar fi făcut rău în arest. Informația a fost confirmată de avocatul lui Oprescu, Viorel Mocanu. Primarul Capitalei este arestat preventiv de două săptămâni.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost transportat la spital, luni seară, din Arestul Poliției Capitalei, după ce a acuzat „o stare de slăbiciune”, iar după ce o scurtă evaluare medicală a fost readus în arest, au declarat pentru Mediafax surse din Poliție.

Potrivit surselor citate, Sorin Oprescu, care suferă de diabet, a acuzat „o stare de slăbiciune”, iar la recomandarea medicilor din arest a fost dus la spital.

Oprescu ar fi fost transportat la spital cu mașina unității de detenție, iar după o scurtă evaluare medicală a fost readus în Arestul Poliției Capitalei.

Surse medicale au declarat pentru Mediafax că Sorin Oprescu a fost dus la Spitalul „Sfântul Ioan” pentru că acuza dureri în piept, suspectându-se un infarct. El a fost supus unor investigații medicale, eliminându-se suspiciunea, apoi a fost readus în arestul Capitalei, au mai spus sursele citate.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului, declara, întrebat despre problemele de sănătate ale primarului și dacă acestuia i s-a făcut rău la Tribunalul București, în noaptea arestării sale, că primarul este dependent de insulină și are probleme de sănătate care sunt deja de notorietate, însă apărarea nu dorește să invoce problemele medicale, aceasta fiind „dorința lui Sorin Oprescu”.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menținut decizia din 6 septembrie a Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, în 15 septembrie, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcția de primar interimar.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a declarat că nu s-a făcut flagrant în cazul lui Oprescu „din considerente de tactică a anchetei”, primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat după comiterea presupusei infracțiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiți la percheziția corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiți la locuința acestuia, iar o altă parte la un martor care a fost audiat în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Sorin Oprescu a fost încarcerat într-o celulă din Arestul Central al Poliției Capitalei cu șase bărbați, printre care Mohammad Munaf, condamnat la zece ani de închisoare în cazul răpirii jurnaliștilor în Irak. Colegii de cameră ai primarului Capitalei nu sunt considerați infractori periculoși, majoritatea fiind arestați pentru infracțiuni economice, au precizat sursele citate.

Autor

Citește și