Prima pagină » Știri » Sorin Oprescu RĂMÂNE ÎN AREST. Ce se va întâmpla cu primarul Capitalei

Sorin Oprescu RĂMÂNE ÎN AREST. Ce se va întâmpla cu primarul Capitalei

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, rămâne în arest, au decis luni seara judecătorii de la Curtea de Apel București, care au analizat contestația acestuia la măsura arestului preventiv luată de Tribunalul București în dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită.

După ce judecătorii au menținut arestul preventiv,  va fi suspendat din funcție de către prefectul Capitalei, iar atribuțiile de primar general vor fi preluate de unul dintre viceprimari, decizia urmând să fie luată în Consiliul General al Municipiului București. Primarul Capitalei este cercetat pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Edilul șef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și va fi judecată luni de un complet de la Curtea de Apel București, din care ar face parte și judecătorul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Primarul Sorin Oprescu a transmis, prin unul dintre avocații săi, înaintea judecării apelului, că i-a fost frică de provocare și nu a scăpat, dar că „nu este un derbedeu”.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, spunea, după ce l-a vizitat în arest, că Sorin Oprescu nu a cerut și nu a primit bani niciodată. Avocatul arăta că Sorin Oprescu „nu va demisiona”, iar mesajul său pentru toți cei care s-au grăbit să-l acuze este: „Aveți puțintică răbdare, domnilor!”. Chiciu a mai spus că primarul este dependent de insulină și are probleme medicale care sunt deja de notorietate, însă apărarea nu dorește să invoce aceste probleme, aceasta fiind „dorința lui Sorin Oprescu”.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruți de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denunțat.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiți ca mită, au mai spus sursele citate.

Judecătorul Daria Isabela Miheț, de la Tribunalul București, care a dispus arestarea lui Oprescu, a arătat, în motivarea deciziei, că edilul a primit suma de 25.000 de euro pentru menținerea în funcție a unui funcționar din subordine, și nu cu titlu de împrumut, așa cum a susținut „în mod cu totul neconvingător” în fața instanței.

Instanța arată că, din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatori economici care doreau să obțină contracte din partea instituțiilor publice trebuiau să remită o parte din venitul brut realizat din execuția acelui contract, cu titlu de mită, factorilor de decizie din cadrul aparatului aflat în subordinea primarului Sorin Oprescu.

Această activitate a grupului, creat în jurul denunțătorului, care a deținut funcții la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneși de la Mogoșoaia și respectiv la Administrația Cimitirelor, s-ar fi desfășurat pe două paliere. Pe primul palier infracțional se află activitatea infracțională desfășurată de denunțător, acuzat că a acordat contracte publice unor contractori privați, pretinzând și primind de la aceștia cu titlu de mită sume importante de bani. Această activitate a creat premisele săvârșirii de către primarul municipiului București a infracțiunii de luare de mită, desfășurată pe cel de-al doilea palier infracțional, se mai arată în motivare.

Potrivit judecătorului, există suspiciunea rezonabilă că Oprescu, în baza unei înțelegeri prealabile cu alte două persoane, a primit de la una dintre ele suma de 25.000 de euro, din totalul de 60.000 de euro pretinși de acestea de la o societate comercială care efectua lucrări la palatul de la Mogoșoaia. Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a celui care i-a oferit banii și ar fi menținut într-o funcție publică un funcționar corupt.

Instanța subliniază că probele administrate în cursul urmăririi penale conturează teza potrivit căreia „inculpatul O.S.M.a primit de la P.B.C. suma de 25.000 euro cu titlu de mită, și nu cu titlu de «împrumut», așa cum a susținut inculpatul în mod cu totul neconvingător, în fața judecătorului”.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a declarat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunțului unei singure persoane, ci în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, în luna martie. Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu în 5 septembrie nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă are calitatea de suspect și se află în arest la domiciliu.

Kovesi a mai spus că nu s-a făcut flagrant în cazul lui Oprescu „din considerente de tactică a anchetei”, primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat după comiterea presupusei infracțiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiți la percheziția corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiți la locuința acestuia, iar o altă parte la un martor care a fost audiat în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Sorin Oprescu a fost încarcerat într-o celulă din Arestul Central al Poliției Capitalei cu șase bărbați, printre care Mohammad Munaf, condamnat la zece ani de închisoare în cazul răpirii jurnaliștilor în Irak. Colegii de cameră ai primarului Capitalei nu sunt considerați infractori periculoși, majoritatea fiind arestați pentru infracțiuni economice, au precizat sursele citate.

Prefectul Capitalei Paul Petrovan poate dispune suspendarea lui Oprescu din funcție doar dacă și Curtea de Apel București va decide arestarea preventivă a edilului, caz în care trebuie să primească o comunicare oficială de la instanță. După momentul primirii acestui document, prefectul trebuie să dispună suspendarea în termen de 48 de ore. Consiliul General al Muncipiului București trebuie să se întrunească apoi în ședință de îndată pentru a alege, dintre cei doi viceprimari, un primar interimar.

Cei doi viceprimari ai Capitalei sunt Cornel Pieptea (PNL) și Dan Darabonț (PSD).

Autor

Citește și