Sentința dată de Tribunalul Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel București.
În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan și foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.
Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlțeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimiși în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, pentru complicitate la delapidare și spălare a banilor.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.
„În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar”, a arătat Parchetul instanței supreme.
Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.
Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea și Octavian Țurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară, au precizat procurorii
În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.
„Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari”, au precizat procurorii.
Vîntu se află la penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță și reîncarcerat după condamnarea la doi ani de închisoare.
Vîntu a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Țurcan, Gheorghe Șupeală și alte șapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani și delapidarea patrimoniul Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.
El este judecat și în dosarul privind devalizarea Fondului Național de Investiții (FNI), fiind acuzat de spălare de bani și instigare la delapidare.