Sorin Ovidiu Vîntu a fost dus în Arestul Central al Poliției Capitalei, unde va petrece această noapte, după ce a fost condamnat definitiv, vineri, de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.
După pronunțarea sentinței, vineri seară, Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit unui comunicat al Poliției Române.
Mandatul a fost pus în aplicare de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov, Vîntu având domiciliul în acest județ.
El a fost dus în Arestul Central al Capitalei, unde va petrece această noapte, urmând, conform procedurilor, să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantină de 21 de zile. Totodată, Administrația Penitenciarelor urmează să îi stabilească regimul și locul de detenție în cel mult o lună.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, care a plecat din țară la scurt timp după prăbușirea Fondului Național de Investiții (FNI), în 2000, fiind condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, și adus în țară din Indonezia în 2011.
Vîntu a fost condamnat pentru favorizarea infractorului, fiind acuzat că i-a trimis bani lui Popa și că a făcut demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, după arestarea celui din urmă, în 2009, de către autoritățile indoneziene.
În același dosar, au mai fost condamnați și Ovidiu Țurcan, la un an de închisoare cu suspendare, și Alexandru Stoian, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa și respectiv pentru complicitate la această infracțiune.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță.
Într-un alt dosar, în 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instanței supreme l-au trimis în judecată pe Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Țurcan, foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnostopol, în dosarul delapidării Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidării Petromservice este judecat la Tribunalul București.
Procurorii DIICOT în cercetează pe Sorin Ovidiu Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Țurcan, Gheorghe Șupeală și altor șapte persoane, pentru spălare de bani și delapidarea patrimoniul Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.
Vîntu este judecat și în dosarul privind devalizarea Fondului Național de Investiții (FNI), fiind acuzat de spălare de bani și instigare la delapidare.